ΗΠΑ: Νόμος του κράτους το ν/σ για την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα

Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν εγκρίνει και εκκρεμούσε μόνο η προεδρική υπογραφή

Must Read

Υπεγράφη χθες από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα (NDAA) του οικονομικού έτους 2022, ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο προϋπολογισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας 2021» για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών (που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ), έγινε έτσι νόμος του αμερικανικού κράτους.

Ηδη από τα μέσα του μήνα, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό που καθορίζει την πολιτική του υπουργείου Αμυνας και εκκρεμούσε μόνο η προεδρική υπογραφή. Ο προϋπολογισμός, που υπήρξε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, προβλέπει αυξήσεις 2,7% για τους στρατιωτικούς, αγορές αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ενώ χαράσσει και τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών απειλών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 300.000.000 δολαρίων στην Πρωτοβουλία Συνδρομής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία παρέχει στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 4 δισ. δολάρια για την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Άμυνας (EDI) και 150.000.000 δολάρια για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της Βαλτικής. Για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο νέος νόμος προβλέπει τη χορήγηση 7,1 δισ. δολαρίων στην Αποτρεπτική Πρωτοβουλία του Ειρηνικού (PDI), καθώς και μια δήλωση του Κογκρέσου ότι στηρίζει την άμυνα της Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This