Καζακστάν: Στους 164 οι νεκροί – Έκκληση για «διάλογο» απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος

Σύμφωνα με τις αρχές η κατάσαταση έχει σταθεροποιηθεί

Must Read

Φρίκη δίχως τέλος στο Καζακστάν καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν συνεχώς αυξάνεται… Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας συνολικά 164 έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα τη χώρα της Ασίας.

Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές, είναι πολύ αυξημένος, δεδομένου ότι οι αρχές είχαν ανακοινώσει μέχρι τώρα το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των ταραχών από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μάλιστα όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Πάντως δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι αρχές είχαν κάνει λόγο για περισσότερους από 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αύξηση στα καύσιμα

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Αξείζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Τοκάγεφ εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να βάλουν τέλος στην αναταραχή, για την οποία κατηγόρησες συμμορίτες και τρομοκράτες.

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ στρατεύματα από μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρορούν «στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται σε ολόκληρη αυτή την πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Έπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

Στην δήλωση ωστόσο δεν αποσαφηνίζεται ποιές είναι αυτές οι στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.

Πάπας Φραγκίσκος: Έκανε έκκληση για «διάλογο»

Σοκαρισμένος από τα όσα διαδραματίζονται στο Καζακστάν εμφανίστηκε ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζοντας σήμερα την «οδύνη» του για τα θύματα των ταραχών, ενώ έκανε έκκληση για «διάλογο» για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πληροφορήθηκα με οδύνη πως υπήρξαν θύματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα αυτές τις τελευταίες ημέρες στο Καζακστάν. Προσεύχομαι γι’ αυτά και για τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κοινωνική ειρήνη μέσω της αναζήτησης του διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινού καλού», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: 

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Καζακστάν – διαδηλωτές κυνηγούν αστυνομικούς

Φρίκη στο Καζακστάν: Αιματοχυσία, νεκροί και 1.000 τραυματίες – Έφτασαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές

Φρίκη στο Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί και πάνω από 4.400 συλλήψεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This