«Πέφτει» το Κίεβο – Εκρήξεις δίπλα στο προεδρικό μέγαρο

Άγρια πολιορκία και στη Μαριούπολη με βομβαρδισμούς

Must Read

Οι Ρωσικές δυνάμεις που «σφυροκοπούν» για δεύτερη μέρα την Ουκρανία, είναι έτοιμες να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Κιέβου. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ το Κίεβο πολιορκείται από τρεις πλευρές ενώ πλέον ακούγονται εκρήξεις και πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάρει αμυντικές θέσεις σε γέφυρες και κατά μήκος των κεντρικών δρόμων, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ανταλλαγή πυρών με τις ρωσικές δυνάμεις.

https://www.youtube.com/watch?v=iZebYm-nenY

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταφέρουν δημοσιογράφοι του Associated Press το βράδυ της Πέμπτης ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, μόλις 800 μέτρα από το προεδρικό μέγαρο. Πυροβολισμοί ακούγονται και κοντά σε κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο κέντρο του Κιέβου από το νότο. Την ίδια στιγμή, μια πολυκατοικία δέχτηκε βομβαρδισμούς, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν θύματα. Στους δρόμους του Κιέβου κινούνται πλέον τεθωρακισμένα οχήματα.

«Είμαι εδώ» λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας. «Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι. Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Χάθηκε η επικοινωνία

Η ουκρανική πλευρά απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Μινσκ, αντιπρότεινε ως τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών την Βαρσοβία και εν συνεχεία χάθηκε η επικοινωνία. «Έπειτα από μια σύντομη διακοπή οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν την πρόταση για το Μινσκ και ότι θέλουν τώρα να πάνε στην Βαρσοβία και μετά αποσύρθηκαν εντελώς από την επικοινωνία, κάνοντας παύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνο, το ότι οι εθνικιστές αναπτύσσουν πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Νέο κύμα βομβαρδισμών σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα περίχωρα της Μαριούπολης. Ο οδικός άξονας που συνδέει την πόλη με την Ζαβορίζια έχει αποκοπεί, ενώ δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε την εκκένωση του χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται στο σημείο επαφής και όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών. Μάλιστα Αμερικανοί δημοσιογράφοι του πενταγώνου έκαναν λόγο για αμφίβια επιχείρηση ρωσικών δυνάμεων στα δυτικά της Μαριούπολης.

Ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Εικόνες χάους με παιδιά και γυναίκες να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο

Τρομοκρατημένες οικογένειες αναζητούν τρόπο διαφυγής, ακόμα και να δεν γνωρίζουν που θέλουν να πάνε. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε σταθμούς του μετρό, σέρνοντας τις αποσκευές τους πίσω τους, ενώ άλλοι αγκάλιασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο δρόμο.

Κρατώντας τα παιδιά τους, λιγοστά προσωπικά αντικείμενα και τα κατοικίδιά τους, πολλοί προσπάθησαν να φύγουν με τρένα, ενώ άλλοι ξεκίνησαν με τα αυτοκίνητά τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους ουκρανούς στρατιώτες να πάρουν την εξουσία

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας. Φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να συνεννοηθούμε μαζί σας παρά με αυτή τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί, που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό» σημείωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό.

«Μην αφήνετε τον Μπαντέρα και τους νεοναζί να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους σας ως ανθρώπινες ασπίδες. Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία» σημείωσε επίσης ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία επιχειρούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Λαβρόφ: «Η Μόσχα θα συνομιλήσει με το Κίεβο όταν ο ουκρανικός στρατός καταθέσει τα όπλα»

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή αφού καταθέσουν τα όπλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Σεργκέι Περεσάντα και τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο.

«Για συνομιλίες είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου μας, σταματήσουν την αντίσταση και καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ετοιμάζεται να τους επιτεθεί, κανείς δεν ετοιμάζεται να τις καταπιέσει, ας επιστρέψουν στις οικογένειες τους, και ας δώσουμε μαζί στον ουκρανικό λαό την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την τύχη του».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η Ρωσία θα εξασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» και ότι είναι υπέρ του να επιλέξει ελεύθερα το μέλλον του.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This