Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στο Κίεβο: «Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 17.00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός»

Σλοβακία και Τσεχία στέλνουν ενισχύσεις με όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα στην Ουκρανία - Αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT ζήτησε ο Ζελένσκι

Must Read

Αυστηροποίηση στους όρους της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στο Κίεβο, το οποίο πολιορκείται και δέχεται σφυροκόπημα από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε μέσω social media ότι όποιος κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός: «Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού».

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, διαρκούσε έως σήμερα μεταξύ 22.00 έως 07.00. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, οι τελευταίοι όροι της απαγόρευσης θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια. «Το μετρό μετατρέπεται σε καταφύγιο», έγραψε σε ένα ξεχωριστό μήνυμα.

Ενισχύσεις από Σλοβακία, Τσεχία

Η Σλοβακία θα στείλει πυρομαχικά του πυροβολικού και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιάροσλαβ Ναντ.

Ο Ναντ είπε ότι το φορτίο περιλαμβάνει 12.000 φυσίγγια διαμετρήματος 120 χιλιοστών, 10 εκατομμύρια λίτρα καύσιμο ντίζελ και 2,4 εκατομμύρια λίτρα καύσιμα αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα δωρίσει στην Ουκρανία πολυβόλα, αυτόματα τυφέκια και τυφέκια ακριβείας, περίστροφα και πυρομαχικά, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα μια επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση», δήλωσε η Yπουργός Γιάνα Τσερνότσοβα.

Ζελένσκι: Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε ότι η πρωτεύουσα και οι πόλεις-κλειδιά περιμετρικά της παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

«Αντιστεκόμαστε και με επιτυχία απωθούμε τις επιθέσεις του εχθρού. Η μάχη συνεχίζεται», είπε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο facebook. «Οι εισβολείς ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να εγκαταστήσουν εκεί τις μαριονέτες τους, όπως στο Ντονέτσκ. Χαλάσαμε το σχέδιό τους», συνέχισε ο Ζελένσκι.

«Ο εχθρός χρησιμοποίησε τα πάντα εναντίον μας: πυραύλους, καταδιωκτικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, σαμποτέρ, αλεξιπτωτιστές», συμπλήρωσε, λέγοντας πως η Μόσχα έπληξε κατοικημένες περιοχές και επιχειρεί να καταστρέψει εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Καλώντας τους Δυτικούς να είναι πιο αποφασιστικοί προς τη Ρωσία, σημείωσε πως η Ουκρανία έχει «το δικαίωμα να πετύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Έχουμε ήδη σχεδόν την πλήρη στήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Ελπίζω η Γερμανία και η Ουγγαρία να έχουν το θάρρος να στηρίξουν αυτήν την απόφαση. Εμείς έχουμε το κουράγιο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος προς τον ρωσικό λαό, τον κάλεσε να πει στο Κρεμλίνο «ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως. Γνωρίζουμε πως πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία είναι απλά σοκαρισμένοι από την αθλιότητα και τη σκληρότητα της κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This