Μπορέλ: Χωρίς άσυλο οι πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Ε.Ε. – Πάνω από 300.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και χρόνια, καθώς ο αριθμός των εκτοπισμένων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια

Must Read

Σε δηλώσεις προχώρησε σήμερα το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη» και ότι «θέλουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη».

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε (…) Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθούν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι που επιτρέπουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να «πληρώσουν υψηλό τίμημα για τις πράξεις τους».

Κατόπιν, σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και θα υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες από την Ουκρανία, χωρίς να ζητήσει άσυλο ακόμα και για τρία χρόνια

Αυτή είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Μπορέλ, σημειώνοντας πως με τα 450 εκατ. ευρώ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε., Γιάνες Λέναρτσιτς, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. «Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο Επίτροπος.

Με τη σειρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών. «Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει, έχουν βιομετρικό διαβατήριο, που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η κα Γιόχανσον, αναφέροντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η Ε.Ε.».

Νεκροί 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά

Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, σε έναν πρώτο απολογισμό, ανακοίνωσε σήμερα ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματισθεί.

Όσον αφορά στην -ελληνικού ενδιαφέροντος- Μαριούπολη, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 10 ομογενείς μας, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους βραδινούς βομβαρδισμούς, με 18 από τα 61 άτομα που βρίσκονται στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το κορυφαίο, δηλαδή, δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε σήμερα πως η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως ο ισχυρισμός της ότι εισέβαλε στην Ουκρανία για να αποτρέψει μια γενοκτονία είναι ψευδής και ζητώντας από τους δικαστές να δώσουν εντολή για «προσωρινά μέτρα», για να προστατευθεί η χώρα.

Την προσφυγή κατέθεσε, σύμφωνα με δήλωσή του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το δικαστήριο να επιβεβαιώνει πως την έλαβε, χωρίς, ωστόσο, να γνωστοποιεί το πότε θα εξετασθεί η υπόθεση.

Απαγόρευση ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των 27 μελών της Ε.Ε.

Σε πλήρη απομόνωση θέτουν τη Ρωσία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινώνει τα εξής: «Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο – και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης. «Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου», είπε.

Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας». «Αναπτύσσουμε εργαλεία, για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε.

Και η Λευκορωσία στο «στόχαστρο»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο, επίσης, για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο, μιλώντας συγκεκριμένα για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων. «Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η ίδια επανέλαβε ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της Ε.Ε. και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

  • Δείτε τις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν:

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This