Ρωσο-ουκρανικές αλληλοκατηγορίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Μάχες και επεισόδια

Ο Πούτιν κατηγόρησε Ουκρανούς εξτρεμιστές για τη φωτιά στο σταθμό της Ζαπορίζια - Σε ετοιμότητα τα τρένα στην Ουκρανία για επείγουσα εξαγωγή αγροτικών προϊόντων

Must Read

Διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές ουκρανικές πόλεις κατά της ρωσικής εισβολής, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα επεισόδια.

Μάλιστα στην κατεχόμενη από την Ρωσία νότια πόλη Νόβα Κακχόβκα, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, υπήρξαν τραυματισμοί.

Όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

Δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση έπληξαν οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιτέθηκε και σε άλλη πυρηνική εγκατάσταση, αυτή τη φορά στο Χάρκοβο.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας καταγγέλλει ότι έγινε επίθεση στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, δύο ημέρες μετά τα όσα συνέβησαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας ήταν αυτό που είχε αναπτύξει την πρώτη πυρηνική βόμβα που είχε αναπτυχθεί ποτέ στη Σοβιετική Ένωση και μάλιστα σε αυτό φιλοξενείται ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρονται διαρκώς στην εν λόγω επίθεση η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία δεδομένου του νέου πυρηνικού κινδύνου που έχει προκύψει.

Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε κατηγορήσει τους Ουκρανούς εξτρεμιστές για τη φωτιά της 3ης Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Επίσης υποστήριξε ότι η Ουκρανία εμποδίζει την εκκένωση των αμάχων από τη Μαριούπολη.

Διαβάστε επίσης: Διεκόπη και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των 200.000 αμάχων της Μαριούπολης

Εν τω μεταξύ, δίχως τέλος είναι η επίθεση που δέχεται το Χάρκοβο από τις ρωσικές δυνάμεις με τις καταστροφές στο κέντρο της πόλης να είναι τεράστιες.

Κίεβο: Στήνουν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους

Το Κίεβο ετοιμάζεται να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις και από νωρίς το πρωί Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες εθελοντές σκάβουν χαρακώματα και στήνουν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές και επιτίθενται σε κοντινές πόλεις και χωριά.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς οι φόβοι για πλήρη επίθεση εξαπλώνονται.

Σε ετοιμότητα τα τρένα για επείγουσα εξαγωγή αγροτικών προϊόντων

Η διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Ως γνωστόν, η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.

«Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%» όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ανατολική Ουκρανία: Αγωγός φυσικού αερίου υπέστη ζημιές

Ουκρανοί μηχανικοί προσπάθησαν σήμερα να επισκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που είχε υποστεί ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, διακόπτοντας προμήθειες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Οι μηχανικοί έκλεισαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τη διαρροή αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι η ροή του φυσικού αερίου μειώνεται και θα σταματήσει εντελώς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Κιριλένκο τόνισε ότι κάθε τοποθεσία μεταξύ της πόλης Βουλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ και του λιμανιού του Μπερντιάνσκ, δηλαδή συνολικά 117χλμ, θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο κυβερνήτης.

Διαβάστε επίσης: Ευθεία απειλή από το ρωσικό υπουργείο άμυνας – Χτύπημα σε αμάχους στην Μαριούπολη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This