Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ρωσικό «δημοψήφισμα» στη Χερσώνα! – SBU: Οι Ρώσοι είχαν εντολή να πυροβολήσουν αμάχους στο Χάρκοβο

Έτοιμοι να διαπραγματευτούν, αλλά όχι να παραδοθούν οι Ουκρανοί – Επτά νεκροί από πυροβολισμούς σε κομβόι αμάχων

Must Read

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές στην Ουκρανία με αυτές που χρησιμοποιεί στη Συρία και ότι η Μαριούπολη είναι πολιορκημένη αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε επίσης ότι η Ρωσία προσπάθησε να δημιουργήσει μια βάση εφοδιαστικής κοντά στο Τσερνόμπιλ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως παρότι η Μόσχα και το Κίεβο συνομιλούν και ότι παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία, «η Ρωσία εξακολουθεί να προβάλλει αιτήματα που είναι απαράδεκτα. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί».

Ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια για τη διερεύνηση και τη δίωξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να πληγεί η ρωσική οικονομία.

«Αν είχαμε περισσότερα αεροπλάνα, θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές αμάχων», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η Λευκορωσία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία «παρά την πίεση της Ρωσίας».

Μάλιστα, ο Κουλέμπα έκανε και μια αποκάλυψη που μένει να φανεί αν όντως ισχύει: «Ακολουθώντας το playbook του 2014, οι Ρώσοι τώρα προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανώσουν ένα ψευδές ‘δημοψήφισμα’ για μια ψεύτικη ‘λαϊκή δημοκρατία’ στη Χερσώνα. Δεδομένης της μηδενικής λαϊκής υποστήριξης, θα σκηνοθετηθεί πλήρως. Αν προχωρήσουν, πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Χερσώνα είναι και θα είναι πάντα Ουκρανία».

SBU: Οι Ρώσοι είχαν εντολή να πυροβολήσουν αμάχους στο Χάρκοβο

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις που αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Χάρκοβο έλαβαν εντολή να πυροβολήσουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει τεκμηριώσει, από την Τρίτη,ότι  τουλάχιστον 170 άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή του Χάρκοβο – μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές πηγές»

Η Ρωσία θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για να ενισχύσει τις «υπερεκτεταμένες τακτικές δυνάμεις» της, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών.

Έγραψε στο Twitter:

«Ο Πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε δημόσια τη στρατολόγηση ‘16.000 εθελοντών κυρίως από τη Μέση Ανατολή’ για να υποστηρίξουν την εισβολή του στην Ουκρανία. Σύροι μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί μαζί με πληρεξούσιες ρωσικές δυνάμεις στη Λιβύη από τα τέλη του 2020.

Αυτό ακολουθεί προηγούμενες αναφορές ότι η Ρωσία σχεδίαζε επίσης να αναπτύξει έμπειρους μισθοφόρους από ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες για να υποστηρίξουν την εισβολή. Η Ρωσία αυτή την εβδομάδα αναγκάστηκε επίσης να αναγνωρίσει τη χρήση επιστρατευμένων στρατιωτών στις επιχειρήσεις της κατά της Ουκρανίας.

Καθώς οι απώλειες αυξάνονται, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές πηγές για να ενισχύσει τις υπερβολικά εκτεταμένες τακτικές της δυνάμεις».

Επτά άμαχοι νεκροί στην περιοχή του Κιέβου

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους χθες, όταν ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής εκκένωσης στην περιοχή του Κιέβου.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα. «Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τα υπολείμματα του κομβόι να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε: «Οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά αμάχων που εκκένωναν, σκοτώνοντας 7. Η επίθεση έλαβε χώρα στις 11 Μαρτίου καθώς ένα κομβόι από γυναίκες και παιδιά έφευγε από το χωριό Περεμόχα στην περιφέρεια Κιέβου, χρησιμοποιώντας τον εγκεκριμένο διάδρομο. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν αυτοπροσώπως 3 φορές, χωρίς οριστικά αποτελέσματα. Η τελευταία συνάντηση έγινε στις 7 Μαρτίου.

Τώρα οι πλευρές συζητούν μέσω βίντεο, σε υποομάδες, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της Ουκρανίας Μικχάιλο Ποντόλιακ.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η επέκταση και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ειδικά για την πόλη της Μαριούπολης.

Αμερικανική έγκριση σε 200 ​​εκατ. δολάρια για όπλα και άλλη βοήθεια

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε 200 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και άλλη βοήθεια για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να διατεθούν τα κεφάλαια μέσω του Νόμου περί Εξωτερικής Βοήθειας και να προοριστούν για την άμυνα της Ουκρανίας.

Τα νέα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όπλα, αμυντικά είδη από το απόθεμα του τμήματος άμυνας και στρατιωτική εκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφότου το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε έκτακτη βοήθεια 13,6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This