Τουλάχιστον 9 νεκροί από βομβαρδισμό ραδιοτηλεοπτικού πύργου στη Ρίβνε – Εκρήξεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στο Κίεβο - «Μπλόκο» στο ανθρωπιστικό κονβόι που κατευθύνεται στη Μαριούπολη

Must Read

Την ώρα που η Ρωσία επιμένει πως δεν χτυπά αμάχους στην Ουκρανία, το διαδίκτυο «κατακλύζεται» από αναρτήσεις που αφορούν σε επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες αφήνουν πίσω νεκρούς και τραυματίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή αεροπορική επιδρομή σε ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, με τον κυβερνήτη της περιοχής Βιτάλι Κόβαλ να αναφέρει πως «υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, ο πύργος, ο οποίος επλήγη από την επιδρομή το πρωί της Δευτέρας, είναι προς το παρόν απενεργοποιημένος, ενώ οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τη ζημιά. «Η ψηφιακή μετάδοση δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη. Οι ειδικοί του ομίλου διερευνούν ήδη την κατάσταση και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί η μετάδοση των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία.

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα διεμήνυσε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικό πύραυλο στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου». Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Κανένας απολογισμός, πάντως, δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε από το Reuters.

https://twitter.com/MaBuddytango/status/1503318623154225153

Ο ουκρανικός στρατός, από την πλευρά του, διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου.

Αναφορές για εκρήξεις κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Νέες εκρήξεις κοντά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια ανέφεραν τα ουκρανικά ΜΜΕ, τα οποία ωστόσο δεν διευκρινίζουν αν προκλήθηκε κίνδυνος για κάποια ατύχημα στους αντιδραστήρες. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις, τις οποίες ελέγχουν ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ και δεν έχουν διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με αναφορές στο Telegram να υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν πυρομαχικά μπροστά από τον πυρηνικό σταθμό. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν μέρος των πυρομαχικών στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κοντά στα ερείπια του εκπαιδευτικού κέντρου και της μονάδας ισχύος G1, και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν εκρήξεις στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.

Μάλιστα, σχετική προειδοποιητική ανάρτηση είχε κάνει το μεσημέρι στο Twitter και η ουκρανική Βουλή, λέγοντας ότι η Ρωσία πρόκειται να ανατινάξει πυρομαχικά μπροστά από τη μονάδα ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε ότι τα εκρηκτικά εξερράγησαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ουκρανικού εργοστασίου που ελέγχεται από τη Ρωσία και ότι αναμένονται περισσότερες εκρήξεις. Σε νέο μήνυμα, εξάλλου, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν επηρεαστεί μετά την έκρηξη. Σημειώνεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παραμένει χωρίς ρεύμα από την Παρασκευή

H είδηση αυτή έρχεται μετά από την πληροφορία, πάλι από ουκρανικές πηγές, ότι νωρίτερα σήμερα «χτυπήθηκε» γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο διαχειριστής του δικτύου Ukrenergo, μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης προς τον πυρηνικό σταθμό υπέστη ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, λίγο μετά την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση.

Ο διαχειριστής του δικτύου, πάντως, δεν προσκόμισε στοιχεία για τη ζημιά ή τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την έκταση της ζημιάς ή την αιτία της.

«Σκηνικό αποκάλυψης» το βομβαρδισμένο Κίεβο

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας περιέγραψε ότι η πρωτεύουσα της χώρας μοιάζει σαν «καρέ από ταινία αποκάλυψης». Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί της Δευτέρας στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN, ενώ από το κέντρο του Κιέβου ήταν ορατές πολλές εστίες φωτιάς.

Τα ξημερώματα, εξάλλου, η ουκρανική πρωτεύουσα συγκλονίστηκε από οβίδα που χτύπησε κτίριο κατοικιών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και δώδεκα ακόμη να τραυματιστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Υπάρχει, ωστόσο, και το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε ρωσική οβίδα στον αέρα, με τα θραύσματα να πέφτουν πάνω στο συγκρότημα κατοικιών με τα προαναφερθέντα τραγικά αποτελέσματα.

Αργά το απόγευμα, εξάλλου, ένα εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, καθώς τα καταστήματα φαίνεται πως ήταν κλειστά. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν ότι η έκρηξη ήταν ισχυρότατηΣτο κέντρο του Κιέβου ακούστηκαν και πολλοί πυροβολισμοί, ενώ στο σημείο έχει φτάσει ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Κι όλα αυτά, την ώρα που οι μάχες μαίνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία πασχίζουν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

«Μπλόκο» για το ανθρωπιστικό κομβόι προς τη Μαριούπολη

«Οι Ρώσοι εμποδίζουν ανθρωπιστικό κονβόι να μπει στην Μαριούπολη», αναφέρει σε ανάρτησή του το Kyiv Independent, τονίζοντας πως το κονβόι που μεταφέρει φαγητό, νερό και ρούχα δεν έφτασε ποτέ στην πολιορκημένη πόλη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Kyrylo Tymoshenko. «Το κονβόι δεν μπορεί να φτάσει στην πόλη εδώ και τρεις μέρες», συμπλήρωσε.

Θυμίζουμε πως οι κάτοικοι της Μαριούπολης βιώνουν μια τραγική καθημερινότητα, με περίπου 400.000 άμαχους πολίτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, ζώντας χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα εδώ και πολλές ημέρες. Σύμφωνα δε με Ουκρανούς αξιωματούχους στην παραθαλάσσια αυτή πόλη του ουκρανικού νότου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500 άμαχοι.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This