«Αντεπίθεση» στο πεδίο που «αλλάζει ριζικά τις διαθέσεις» κατά τους Ουκρανούς – Χάος σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO σήμερα επί τάπητος – Για κυρώσεις που «δαγκώνουν» μιλούν στη Δύση

Must Read

Ο Μικχάιλο Ποντόλιακ, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε πως η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

«1. Αντεπίθεση του AFU σε αρκετές επιχειρησιακές περιοχές. Αυτό αλλάζει ριζικά τις διαθέσεις των πλευρών. 2. Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα τηλεοπτικά κανάλια. 3. Οι ηγέτες της Ρωσίας προσπαθούν να βρουν συμμάχους των οποίων οι στρατιώτες θα είναι έτοιμοι να πεθάνουν στα ουκρανικά χωράφια».

Χάρκοβο-Κίεβο

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια Χάρκοβο (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική επιχείρηση.

Ο βομβαρδισμός της περιοχής συνεχίστηκε και τη νύχτα, χτυπήθηκε και σχολείο εκτός από άλλα κτήρια λένε οι Ουκρανοί, με τις ζημιές να είναι μεγάλες.

Την ίδια στιγμή στο Κίεβο σημειώθηκε ένας ακόμη βομβαρδισμός της κατοικημένης συνοικίας της πρωτεύουσας από ρωσικά όπλα. Ένα συγκρότημα κατοικιών 12 ορόφων κατέρρευσε στην περιοχή Σεβτσενκίβ.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, στο σημείο εργάζονται διασώστες, αλλά και ψυχολόγοι, οι οποίοι παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους των κατεστραμμένων σπιτιών.

Αγωνία για τη Μαριούπολη – Θάνατοι παιδιών

Σύμφωνα με την Ιρίνα Βέρεστσουκ είναι «ανοιχτό ερώτημα» το αν θα ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο ενός νοσοκομείου που κατέλαβαν χθες στη Μαριούπολη και ότι 400 υπάλληλοι και ασθενείς εκεί κρατούνταν όμηροι.

Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ από θέσεις πυροβολικού στο έδαφος του νοσοκομείου, είπε η Ουκρανή και τόνισε πως «η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. Πυροβολεί νηοπομπές λεωφορείων, οικισμούς και σημεία εκκένωσης».

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

Στο μεταξύ ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής 103 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερα από 400 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 59 από αυτά έχουν καταστραφεί, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Κυρώσεις που «δαγκώνουν»

Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δυτικά έθνη είχαν «εξουθενωτική επίδραση στη ρωσική οικονομία», αλλά προέτρεψε τους συμμάχους να προχωρήσουν περαιτέρω.

Η Λιζ Τρας, μιλώντας στο Sky News, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πάνε σύμφωνα με το πλάνο. Δεν σημειώνει την αναμενόμενη πρόοδο και γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει λειτουργούν. Έχουν μια εξουθενωτική επίδραση στη ρωσική οικονομία… Αυτές οι κυρώσεις έχουν αρχίσει πραγματικά να δαγκώνουν».

Η Τρας είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω βρετανικές κυρώσεις, λέγοντας ότι «έχουμε περισσότερα άτομα στη λίστα μας» καθώς και εταιρείες που πρέπει να στοχεύσουμε, αλλά κάλεσε τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα, ανέφερε η PA Media.

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που στοχεύουν 10 μεγάλες τράπεζες και είπε ότι «θα θέλαμε να τις δούμε να επιβάλλουν κυρώσεις σε ακόμη περισσότερες τράπεζες», υποστηρίζοντας επίσης ότι περισσότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να προέλθουν «συλλογικά» από τις 141 χώρες που καταψήφισαν τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύνοδος των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του NATO συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανατολικοευρωπαϊκής πτέρυγας της συμμαχίας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών ενισχύσεων για την προάσπιση των χωρών «πιο μακροπρόθεσμα» παραμένει πιθανή, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά τους – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Άμυνας των 30 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ΗΠΑ, του Λόιντ Όστιν, θα επικεντρωθεί ακόμη στα πιο άμεσα μέτρα της συμμαχίας σε αντίδραση στον πόλεμο, που διανύει την τρίτη του εβδομάδα.

Το NATO έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στην ανατολική του πτέρυγα σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή και έχει ενεργοποιήσει σχέδια για την αντιμετώπιση διαφόρων μελλοντικών σεναρίων.

Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών του NATO που έχουν τεθεί «σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» είναι πλέον «εκατοντάδες χιλιάδες», σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO διευκρίνισε ότι στην Ευρώπη σταθμεύουν σήμερα κάπου 100.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι 40.000 υπό τη διοίκηση του NATO. Έχουν επίσης αναπτυχθεί περισσότερες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος ο Ουκρανός ομόλογός τους Ολεξί Ρέζνικοφ, όπως και οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας – κρατών που δεν είναι μέλη του NATO.

Ρωσικές απώλειες

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, άλλα 430 άρματα μάχης, 1375 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 190 συστήματα πυροβολικού και 108 ελικόπτερα έχουν επίσης καταστραφεί.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This