22η μέρα πολέμου: Νέα έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών με έναν νεκρό

Ζελένσκι: «Δεν λειτούργησαν οι διάδρομοι εκκένωσης»

Must Read

Και μπορεί οι ελπίδες για την κατάπαυση του πυρός να μην έχουν σβήσει στην Ουκρανία με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, ωστόσο νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν για ακόμη μία φορά τη φρίκη που επικρατεί. Μεγάλες καταστροφές, φωτιές και καπνοί στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, τη Χερσώνα, το Σούμι.

Νέα έκρηξη σημειώθηκε νωρίτερα σε συγκρότημα πολυκατοικιών στο Κίεβο.

Συναγερμός σήμανε και πάλι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς συντρίμμια πυραύλου -που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα- έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο. Στο κτίριο ξέσπασε φωτιά. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Από τη μία, φαίνονται σπίτια να καίγονται σε μία γειτονιά του Τσερνίχιβ, και από την άλλη φαίνεται ένα κατεστραμμένο Ολυμπιακό αθλητικό κέντρο. Κρατήρες από οβίδες πυροβολικού χάσκουν δίπλα σε μία κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο.

Ζελένσκι: «Oι διάδρομοι εκκένωσης δεν λειτούργησαν»

Σε νέο του μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά το προσχέδιο της συμφωνίας με τα 15 σημεία που διέρρευσε και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε ότι οι διάδρομοι εκκένωσης δεν λειτούργησαν χθες, Τετάρτη 16/3, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς.

«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ανθρώπους έξω και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά δεν μπορούμε να εκθέσουμε τους ανθρώπους σε βομβαρδισμούς στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένκσι είπε ότι οι κάτοικοι που δραπέτευσαν στο παρελθόν από την πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη μεταφέρονται σε ασφαλέστερες περιοχές. «Παίρνουμε τους κατοίκους της Μαριούπολης που κατάφεραν να διαφύγουν στο Μπερντιάνσκ. Τους πηγαίνουμε στη Ζαπορίζια. Συνολικά, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε μια μέρα, περισσότεροι από 2.000 από αυτούς είναι παιδιά», είπε.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να διακόψει και αυτή την κίνηση, πυροβολώντας το τμήμα του δρόμου μεταξύ Βασίλιβκα και Καμιάνσκε στην περιοχή Ζαπορίζια. Πέντε Ουκρανοί τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων παιδιά, είπε. Στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον αμάχων που στέκονταν στην ουρά για ψωμί, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ξεκαθάρισε τις θέσεις της Ουκρανίας την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία συνεχίζονται, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητές του στις συνομιλίες είναι «το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας». Σήμερα αναμένεται ο Ζελένσκι να μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, και είπε ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία, για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία».

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τη δήλωση Μπάιντεν για «εγκληματία Πούτιν»

Δυτικές χώρες απαιτούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι ΗΠΑ, λίγες ώρες έπειτα από τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» του Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Αλβανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία. «Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και βάζει στο στόχαστρο αμάχους», κατήγγειλε η βρετανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη μέσω Twitter. «Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κίνδυνος για όλους μας», πρόσθεσε καλώντας να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ.

 

Ο τραγικός απολογισμός της 16ης Μαρτίου και η επίθεση Μπάιντεν σε Πούτιν

Στην Ουκρανία, είκοσι άμαχοι σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη από ρωσικά πυρά μπροστά σε κατάστημα, σε αγορά και στο εσωτερικό κατοικιών στο βόρειο τμήμα της χώρας και προσπαθώντας να φύγουν από τη Μαριούπολη, στον νότο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Σκόνη και θρύψαλα ένα θέατρο-καταφύγιο στη Μαριούπολη! Οι ΗΠΑ στέλνουν drones και αντιαεροπορικά συστήματα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This