23η πολέμου: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο – Εκρήξεις συγκλονίζουν τη Λβιβ με στόχο το αεροδρόμιο

Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ–Κίνας: Επικοινωνία Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ εν μέσω απειλών και κυρώσεων

Must Read

Δεν έχουν τελειωμό τα βομβαρδιστικά επεισόδια στην Ουκρανία με τον ουκρανικό στρατό να διεξάγει συνεχείς επιχειρήσεις ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό στα προάστια της περιοχής.

Εκρήξεις και σύννεφα καπνού στην πόλη Λβιβ στα σύνορα με Πολωνία, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τις πολιορκούμενες πόλεις της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

 

Ο Ουκρανός επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν πλέον στην αντεπίθεση. Ο Ολεξάντρ Πάβλιουκ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

«Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά). Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας.

Στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών τα κυβερνητικά κτίρια του Λουγκάνσκ

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες της – αναγνωρισμένης από τη Μόσχα – Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, πήραν τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων της πόλης Rubizhne. Ένας ένοπλος στρατιώτης των αυτονομιστών που υποστηρίζει η Ρωσία, ακούγεται να λέει σε βίντεο που ανέβηκε στα social media από το επίσημο κανάλι της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR): «Βρισκόμαστε δίπλα στη διοίκηση της πόλης Rubizhne. Η σημαία του (LPR) κυματίζει εδώ τώρα Αυτό σημαίνει για τους ντόπιους ότι, αν ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα, τότε είναι στο τελικό του στάδιο».

Υπενθυμίζεται ότι το Λουγκάνσκ είναι μία από τις δύο περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, μαζί με το Ντόνετσκ και χωρίζονται σε περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία και σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Η Ιαπωνία ανακοινώνει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Νέες κυρώσεις επέβαλε η Ιαπωνία στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα από τη Ρωσία που υφίστανται κυρώσεις από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι. Στο στόχαστρο της χώρας μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών.

Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί και το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία αποσύρθηκαν οι Shell και ExxonMobil. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.

Αμερική και Κίνα θα συζητήσουν για την Ουκρανία και τον διμερή οικονομικό ανταγωνισμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει συνδιάλεξη με τον ομόλογό του στην Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, στις 09:00 (ώρα ανατολικών ΗΠΑ· στις 15:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συνομιλία των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζνπίνγκ εντάσσεται «στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη διαχείριση του ανταγωνισμού» των κρατών τους, για «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», καθώς και «άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το κείμενο.

Η Αυστραλία επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Την επιβολή κυρώσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και σε άλλους έντεκα τραπεζικούς και δημόσιους οργανισμούς της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα πως επιβάλλει η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Οι κυρώσεις της Αυστραλίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος και πρακτικά όλους τους θεσμούς που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος της Ρωσίας. Μάλιστα, η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέιν, συνόψισε πως πλέον η χώρα έχει στο στόχαστρο «όλες τις ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και εκδίδουν και διαχειρίζονται το ρωσικό δημόσιο χρέος».

Διαβάστε επίσης:

Συλλήψεις κατασκόπων και σαμποτέρ στο Κίεβο – Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη – Ορατός ο ρωσικός στόλος από τα παράλια της Οδησσού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This