Αραβική «κοσμογονία» και με τον Άσαντ παρά την ενόχληση της Ουάσινγκτον

Μετά το τελεσίγραφο στις ΗΠΑ, οι Άραβες προσεγγίζουν την Συρία

Must Read

Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ στα Εμιράτα (φωτό), προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην μαρτυρική χώρα. Ουδείς όμως φαίνεται να ενοχλείται πλέον από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Αντίθετα, στον αραβικό κόσμο έχουμε μία κοσμογονία, που ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε το τελεσίγραφο της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, με το οποίο προειδοποιούσαν πως οποιαδήποτε ενέργεια προσέγγισης των ΗΠΑ με το Ιράν δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Παρόμοιο τελεσίγραφο φυσικά είχε αποστείλει και το Ισραήλ με την κοινή δήλωση πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών κατά της διαφαινόμενης προθέσεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το Ιράν ως εναλλακτικό πάροχο πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τώρα, οι αραβικές χώρες μαζί με την Ιορδανία, επαναφέρουν τις σχέσεις τους με την Δαμασκό, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στον Λευκό Οίκο, που όμως δεν φαίνεται να έχει καμία δυνατότητα αντίδρασης. Ήδη η Αίγυπτος, η Ιορδανία και φυσικά τα Εμιράτα τα οποία υποδέχτηκαν με τιμές τον Άσαντ, αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με την Συρία, προκειμένου να την απογαλακτιστούν από την Τουρκία αλλά ακόμα περισσότερο, από το Ιράν. Οι ίδιες χώρες κρατούν εξαιρετικά προσεκτική στάση απέναντι στο ουκρανικό, κρατώντας σαφώς ίσες αποστάσεις.

Σίσι Μπάιντεν Ερντογάν

Ο λόγος, είναι ξεκάθαρος. Οι αραβικές χώρες προτίθεται ακόμα και να υποστηρίξουν την Ρωσία, προκειμένου να εμποδίσουν την αναβάθμιση του Ιράν στο παγκόσμιο στερέωμα. Η στήριξη λοιπόν που μπορούν να παρέχουν στην Συρία, μπορεί να μην είναι απλώς διπλωματική και οικονομική, αλλά και στρατιωτική, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις ιρανικές πολιτοφύλακες που έχουν συμμαχήσει με την Δαμασκό εδώ και χρόνια, βοηθώντας παράλληλα τον πόλεμο του Άσαντ κατά της Τουρκίας.

Είναι τέτοια η κοσμογονία που συμβαίνει στον αραβικό κόσμο, που δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει εντύπωση ακόμα και η αλλαγή στάσης της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην Συρία, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι Σαουδάραβες ενίσχυαν ακόμα και τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμούσαν τους Σύριους, μαζί με την Τουρκία.

Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για «αραβικό θράσος» απέναντι στις ΗΠΑ. Ειδικά όταν οι Σαουδάραβες δηλώνουν ότι θα πωλούν πλέον το πετρέλαιο στην Κίνα, με αντάλλαγμα Γουάν και όχι δολάρια! Κάτι τέτοιο προσπάθησε να κάνει και ο Καντάφι…

Τα γεγονότα όμως στο Αφγανιστάν και όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει τις αραβικές χώρες να αλλάξουν τον σχεδιασμό ασφαλείας τους. Η άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση στρατιωτικού υλικού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά την συμφωνία του Τραμπ, δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Επιπλέον, η Αίγυπτος δεν έχει ξεχάσει τον βρώμικο ρόλο των δημοκρατικών και της Κλίντον, η οποία προσπάθησε να ρίξει την χώρα στα δολοφονικά χέρια της μουσουλμανικής αδελφότητας.

Ο απογαλακτισμός λοιπόν των Αράβων από την Ουάσινγκτον και η δημιουργία μίας ξεχωριστής συμμαχίας που θα εγγυάται την ασφάλεια και την άμυνα των αραβικών χωρών, απέναντι πλέον στο Ιράν και την Τουρκία, θα γίνει με κάθε κόστος.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This