Το δράμα του πολέμου: Νέες δορυφορικές εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Μαριούπολη και Ιρπίν

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας πριν το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη - Ο Ζελένσκι επιμένει στην ανάγκη συνάντησης με τον Πούτιν

Must Read

Ξημέρωσε άλλη μία ημέρα τραγωδίας στην Ουκρανία. Και σήμερα Κίεβο, Μαριούπολη, Ιρπίν και Οδησσό βάλλονται από τα ρωσικά στρατεύματα.

27η μέρα πολέμου και οι μάχες σώμα με σώμα, οι εκρήξεις και οι ανελέητοι βομβαρδισμοί πλήττουν ό,τι έχει απομείνει.

Συγκλονίζουν οι δορυφορικές εικόνες, που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα.

Στο Κίεβο υπάρχει νέα απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι αύριο, Τετάρτη, καθώς οι επόμενες ώρες θεωρούνται επικίνδυνες για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Παράλληλα για πρώτη φορά, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν κτίρια και στα περίχωρα της Οδησσού, όπου εδώ και μέρες βρίσκεται υπό πολιορκία, ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι πιο δύσκολη από ποτέ, μετά και το όχι στο ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση.

Η αντίσταση των Ουκρανών συνεχίζεται στις κατοχικές δυνάμεις της Χερσώνας, με τους Ρώσους στρατιώτες να χάνουν τον έλεγχο και να ανοίγουν πυρ στο πλήθος. Παντού συντρίμμια και θάνατος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται δίχως σταματημό. Οι ρωσικές δυνάμεις καθημερινά βομβαρδίζουν από κατοικίες, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα μέχρι και στρατιωτικές-κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνονται να είναι κοντά, ενώ νέα πυρά εκτοξεύει ο Μπάιντεν κατά του Πούτιν αναφορικά με την ενδεχόμενη χρήση βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, το δράμα της συνεχίζει να ζει η Μαριούπολη με τους άμαχους στα χαλάσματα του πολέμου. Εικόνες αποκάλυψης. Εικόνες που συγκλονίζουν. Εικόνες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Μπάιντεν κατά Πούτιν

Εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες διαμηνύουν ΗΠΑ και Τζο Μπάιντεν. Μία μέρα πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη όπου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ερίζει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι αυτός που εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για βιολογικά όπλα

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, χθες η προεδρία των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία για το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. «Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter. Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η κυρία Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες.

 

Ο Ζελένσκι επανειλημμένως ζητά μια συνάντηση κορυφής με Πούτιν

Σχεδόν ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να έχουν «παγώσει» και ίσως μοναδική λύση να είναι η απευθείας συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι. Αυτό ουσιαστικά δήλωσε για ακόμα μια φορά ο ουκρανός πρόεδρος. Όπως μεταδίδει το Interfax, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας έδωσε το Interfax. Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

«Μόνο μέσω δημοψηφίσματος ο συμβιβασμός»

Σε χθεσινό του μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στο μεταξύ πως ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με την Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή. «Έχουμε ένα τελεσίγραφο με σημεία. “Ακολουθήστε τα και μετά θα τελειώσουμε τον πόλεμο”», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την ουκρανική κρατική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Suspilne. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκπληρώσει το τελεσίγραφο».

Διαβάστε ακόμα:

Σάλος στη Ρωσία από την διαρροή του αριθμού των νεκρών στρατιωτών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This