«Αυτοκτονία» η ρωσική προσπάθεια στο Κίεβο – Τέλος των εχθροπραξιών σε 20 ημέρες;

Έκκληση για τη Μαριούπολη – «Χτυπήθηκε» το λιμάνι του Μικολάιβ

Must Read

«Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά αυτοκτονία», είπε σε συνέντευξή του ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

«Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες», σημείωσε ακόμα, σε μια εκτίμηση η οποία δεν εξήγησε από που προέρχεται.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο, συνέστησε σήμερα στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί κοντά.

Ο Βολοντίμιρ Μπορισένκο σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του προς τους δημότες, είπε ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία».

Έκκληση για τη Μαριούπολη

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ απηύθυνε νέα έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει τις ανθρωπιστικές προμήθειες στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν.

«Απαιτούμε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», είπε η Ουκρανή και πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές προμήθειες να φτάσουν στους κατοίκους της νότιας πόλης Χερσώνα.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκούριν, περιέγραψε την κατάσταση στη γενέτειρά του τη Μαριούπολη ως «έγκλημα πολέμου», δηλώνοντας στο βρετανικό Sky News ότι «οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ, οι πυροβολισμοί δεν σταματούν ποτέ. Τώρα υπάρχουν 300.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη χωρίς φαγητό. Δεν είναι πια πόλεμος. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει την πείνα μόνο και μόνο για να επιβάλει τη διπλωματική της θέση».

Ο Γκουρίν είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι «πολύ απαισιόδοξος» για μια διπλωματική επίλυση της κατάστασης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα άξιζε «λιγότερο από το χαρτί στο οποίο γράφτηκε».

Πάντως, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, σήμερα μια συνοδεία 15 λεωφορείων που μεταφέρει 1.114 εκτοπισμένους θα προσπαθήσει να διαφύγει.

Οι πολίτες συνοδεύονται από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και όχι από τον ουκρανικό στρατό σε ένα ταξίδι 200 ​​χιλιομέτρων από το Μπερντιάνσκ, ένα χωριό στα περίχωρα της Μαριούπολης, βορειοδυτικά στην πόλη Ζαπορίζια.

Βομβαρδισμοί  – Πλήγμα στο λιμάνι του Μικολάιβ

«Στις 22 Μαρτίου, Ρώσοι κατακτητές έπληξαν το λιμάνι του Μικολάιβ. Η λιμενική υποδομή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές», ανέφερε σήμερα η Ουκρανική Διοίκηση Λιμένων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια Ζιτομίρ, κατέστρεψαν 3 σπίτια προκάλεσαν ζημιές σε άλλα 10, ενώ χτυπήθηκαν και κτήρια κοντά στο Μαλίν.

Ίδια εικόνα και στο Κριβί Ριχ, με τον επικεφαλής Ολεξάντρ Βίλκουλ να λέει ότι η πόλη Ζελενοντόλσκ και το χωριό Μάλα Κοστρόμκα της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, είχαν βομβαρδιστεί με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Grad. Ως αποτέλεσμα υπέστησαν ζημιές κτήρια κατοικιών.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This