«Στο τραπέζι» η μερική ή και πλήρης διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία το χειμώνα!

Δραματική έκκληση Κουλέμπα στην ΕΕ: Πληρωμές σε ρούβλια «θα βοηθούσαν τους Ρώσους να σκοτώσουν Ουκρανούς»!

Must Read

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε μια δραματική ανάρτησή του στο twitter κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην απαίτηση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνεται το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα: «Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς με το άλλο. Προτρέπω τις σχετικές χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή».

ΕΕ, φυσικό αέριο και Gazprom

Την ίδια στιγμή, υπό εξέταση είναι στην ΕΕ τα σενάρια για την αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», επεσήμανε απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Προτείνουμε μια νομοθετική ρύθμιση που θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να καλύψουν το 80 τοις εκατό της υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους και το 90 τοις εκατό για τα επόμενα χρόνια», είπε νωρίτερα ο Ντομπρόβσκις.

Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή στη δυνατότητα από κοινού αγοράς φυσικού αερίου με τις χώρες-μέλη και τη σύσταση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας για την παροχή αξιόπιστης και χαμηλού κόστους ενέργειας.

Πάντως, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, «σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών».

Το Reuters αναφέρει ότι η εταιρεία είπε ότι τα αιτήματα ανήλθαν στα 104 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 24 Μαρτίου, από 106,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.

Gazprom

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 2021 το ευρωπαϊκό μπλοκ εισήγαγε πάνω από 380 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα μέσω του αγωγού από τη Ρωσία, αντίστοιχα 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισήχθη από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το 45 τοις εκατό των εισαγωγών της ΕΕ το 2021 και σχεδόν το 40 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης αερίου της.

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν μειωθεί στο 25%, αντίστοιχα κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This