Το ΝΑΤΟ αποφάσισε περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας και αποστολή 40.000 στρατιωτών στο ανατολικό κομμάτι της Συμμαχίας

Οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «καλούν την Κίνα να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες πολέμου της Ρωσίας και να μην (τής) παράσχει κανενός είδους στήριξη»

Must Read

Η πολυαναμενόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε, με τον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ανακοινώνει, όπως αναμενόταν, την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την ανάπτυξη ακόμη 40.000 στρατιωτών στο ανατολικό κομμάτι του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας, παράλληλα, την Κίνα, σε περίπτωση που ενεργήσει υποστηρικτικά προς τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο ΓΓ της Συμμαχίας, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι της Συμμαχίας, αναφέροντας ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες, με ανάπτυξη περισσότερων τζετ στον αέρα και ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και τοποθέτηση πολλών μαχητικών πλοίων και υποβρύχιων στη θαλάσσια περιοχή, σε μόνιμη βάση. «Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να βρούμε λύση, για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση ασφάλειας», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως θα ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας και οι ομαδικές ασκήσεις, με στόχο να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα και ο συγχρονισμός των δυνάμεων.

Αναφορικά με τη υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι ηγέτες των 30 χωρών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να εξοπλίσουν το Κίεβο με σημαντικές δυνάμεις σε drones και αντιπυραυλικά συστήματα και να υπάρξει έξτρα ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και βοήθεια σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα, τόνισε πως το ΝΑΤΟ θα παρέχει βοήθεια και στο ζήτημα προστασίας έναντι ακτινολογικών ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων. «Θα δώσουμε συσκευές προστασίας και συμβουλές, όπως και εξοπλισμό για την προστασία και τον έλεγχο χρήσεων», διευκρίνισε.

«Έχουμε την ευθύνη να μην υπάρχει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου, γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία», πρόσθεσε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας «καλούν την Κίνα να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες πολέμου της Ρωσίας και να μην (τής) παράσχει κανενός είδους στήριξη. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αμυντικά μέσα που διαθέτει εναντίον της Ρωσίας», για να υπάρξει διπλωματική λύση.

Παράλληλα, οι ΝΑΤΟϊκοί ηγέτες ενίσχυσαν τη δέσμευση της της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ηγηθεί της πολιτικής ανοιχτών θυρών, σύμφωνα με το άρθρο 10. «Το ΝΑΤΟ εδραίωσε τη Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Το περιβάλλον ασφάλειας πρέπει να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Οποιαδήποτε απειλή θα μας βρει αντιμέτωπους. Οι ηγέτες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες, να ενισχύσουν τις αποφάσεις του 2014. Σήμερα, ανακοινώσαμε σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες για την άμυνα. Αυτές τις επικίνδυνες στιγμές, καιρούς, η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης», τόνισε.

  • Δείτε σχετικά ρεπορτάζ:

Νέα κανονικότητα

«Φροντίζουμε να χτίσουμε την άμυνα μακροπρόθεσμα. Θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και βέβαια οι ηγέτες θα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την αναδιάρθρωση και εντατικοποίηση της παρουσίας μας. Αυτά θα γίνουν τον Ιούνιο. Αλλά είναι μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφάλειας μακροπρόθεσμα. Είναι μία νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρει απάντηση μακροπρόθεσμα», επισήμανε σχετικά.

Οι ηγέτες του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, αφού συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ, ως επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατά ένα ακόμη χρόνο, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου  του 2023.

«Είναι τιμή μου η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να παρατείνουν για άλλο ένα χρόνο τη θητεία μου, ως Γενικού Γραμματέα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023. Καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για μια ολόκληρη γενεά, στεκόμαστε ενωμένοι να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε σχετικά στο Twitter ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

  • Δείτε τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This