Σύνοδος Κορυφής: Ώρα αποφάσεων – Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για την ενέργεια

Η ΕΕ κατηγορεί την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Must Read

Με τα βλέμματα όλα στραμμένα και σήμερα στις Βρυξέλλες, ξεκινά για δεύτερη ημέρα, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Βασικό ζήτημα αποτελεί το ενεργειακό, με την Αθήνα και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει εκ νέου ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό θέμα μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου.

Στο επίκεντρο η ενεργειακή ακρίβεια

Και μπορεί μέχρι τώρα να βλέπουμε κάθε χώρα να προβαίνει σε μεμονωμένες κινήσεις για να αντιμετωπίσει σε εθνικό επίπεδο το μέτωπο της ακρίβειας στην ενέργεια, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν σταματά να κάνει προτάσεις οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αντίκρισμα. Η Γερμανία ήδη επέλεξε με τα νέα μέτρα που ψήφισε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν πως θα ακολουθηθεί το «μονοπάτι» που ακολουθήθηκε στην πανδημία. Όπως και με τα εμβόλια, έτσι και με τους προμηθευτές φυσικού αερίου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να γίνει διαπραγμάτευση για χαμηλότερες τιμές στα κράτη – μέλη.

Τι θα αποφασίσουν οι «27»

Σήμερα αναμένεται να μπει και επίσημα η υπογραφή για τη συμφωνία που αφορά στο φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και υδρογόνο. Η Κομισιόν έχει δηλώσει έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως έκανε και με τα εμβόλια κατά της covid-19. Σε επόμενες Συνόδους αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου προτάσεις που έπεσαν και τώρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Μάλιστα, καθόλου τυχαία δεν είναι η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία και έφερε τη συμφωνία Ε.Ε. και Αμερικής για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Η.Π.Α.

Σήμερα, Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσουν ότι οι Η.Π.Α. θα προμηθεύσουν την Ε.Ε. με έως και 15 δις επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Η ΕΕ κατηγορεί την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Οι «27», στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζουν πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.

Διαβάστε ακόμα:

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Παραμένουν ως έχουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Τι αναφέρεται στο προσχέδιο για το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This