Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά και Νότου – Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός

Φήμες περί απειλών για βέτο από Ισπανία και Ιταλία

Must Read

Διαρκείς οι εντάσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με τις διαβουλεύσεις να διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο θα επιθυμούσαν οι παρευρισκόμενοι, καθώς, σύμφωνα με τις διαρροές, υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν οι πολιτικοί ανταποκριτές, κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε μέσα στα νεύρα από την αίθουσα, για  να «καθαρίσει», όπως είπε, «το μυαλό του». «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», φώναξε συγχυσμένος στους υπόλοιπους ηγέτες.

Σύμφωνα με την «El Pais», ο Σάντσεθ φέρεται να διάβασε το tweet ενός δημοσιογράφου, το οποίο σημείωνε ότι ο Ισπανός πρόεδρος απειλούσε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου και, εξοργισμένος από τις διαρροές, αποχώρησε από την αίθουσα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πηγές από την ισπανική αντιπροσωπεία, οι διαπραγματεύσεις θυμίζουν συνεδριάσεις από τα παλιά, με τις χώρες του Νότου να προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Αλλαγές στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Οι συζητήσεις κατά τη σημερινή ημέρα επικεντρώνονται στις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, όπου δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία, ώστε οι «27» να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, καθώς οι χώρες του Βορρά και του Νότου έχουν ουσιαστικές διαφωνίες. Σύμφωνα, πάντως, με σχετικές πληροφορίες, το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες έχει αλλάξει και έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Όπως ανέφερε το Politico, οι ηγέτες της Ε.Ε. δυσκολεύονται στην υιοθέτηση μιας κοινής γραμμής, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός παραμένει άπιαστος, καθώς ένα μέρος της Ενωσης επιθυμεί την τήρηση επιθετικής στάσης κατά της Ρωσίας, ενώ άλλη ομάδα χωρών, με επικεφαλής Γερμανία και Ολλανδία, εκφράζει την αντίθεσή της σε αυξημένης έντασης μέτρα.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του France 24, Ντέιβ Κίτινγκ, μεταδίδει πως «τα πράγματα δεν πάνε καλά στη συζήτηση για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας». Επικαλούμενος δε πηγές της Συνόδου, σημειώνει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε είναι απογοητευμένοι με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, επειδή δε φαίνεται να έχει την ικανότητα της προκατόχου του να βρει συμβιβασμούς. «Η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι με τη Μέρκελ θα είχαμε πετύχει μια συμφωνία για το ανώτατο όριο εδώ και πολύ καιρό».

Με βάση τις διαρροές από τη Σύνοδο, αντιδράσεις στα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπάρχουν και από την Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να απειλεί με βέτο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This