Ρωσία: Ανασύνταξη δυνάμεων για νέα επιχείρηση περικύκλωσης του Κιέβου

Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το να καταφέρουν οι Ρώσοι να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη ισχύ για την επανέναρξη των επιθέσεων

Must Read

  • Από τον
    Περικλή Ζορζοβίλη

Κατά την ημερήσια ανάλυση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW: Institute for the Study of War/AEI’s Critical Threats Project), που έχει συνταχθεί από τον Μέισον Κλαρκ, οι κυριότερες εξελίξεις είναι οι εξής:

  • Ο διοικητής της Ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχικής Διοίκησης, αντιστράτηγος Αλεξάντερ Τσάικο, πιθανότατα διοικεί προσωπικά τις προσπάθειες ανασύνταξης των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και επανέναρξης των επιχειρήσεων για την περικύκλωση του Κιέβου από τα δυτικά. Το Κρεμλίνο είναι απίθανο να έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να περικυκλώσει το Κίεβο, αλλά εκτιμάται ότι μάλλον δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τη μαχητική ισχύ που απαιτείται για την επανέναρξη μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις, που από τις 24 Μαρτίου αντεπιτίθενται ανατολικά του Μπρόβαρι, ανακατέλαβαν επιτυχώς εδάφη τις τελευταίες ώρες της 26ης Μαρτίου. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν τις πόλεις Λουκιάνιβκα και Ρούντνιτσκε, 40 χλμ. ανατολικά του Μπρόβαρι, υποχρέωσαν σε υποχώρηση μονάδες της 30ής Ανεξάρτητης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων.

Επίσης, στην ανάλυση σημειώνονται τα ακόλουθα:

  • Κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο, η ρωσική 35η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων αποσύρει, υπό την κάλυψη αεροπορικών προσβολών και πυρών Πυροβολικού, για ανασύνταξη, μονάδες της που έχουν υποστεί βαριές απώλειες, αρχικά στην περιοχή του Τσερνόμπιλ και στη συνέχεια στη Λευκορωσία, και οι ρωσικές δυνάμεις συγκρότησαν, στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, στρατηγείο για τη διοίκηση όλων των δυνάμεων της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχικής Διοίκησης που επιχειρούν πέριξ του Κιέβου και σημείων αποθήκευσης πυρομαχικών. Το ISW εκτιμά ότι το Κρεμλίνο είναι απίθανο να έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες περικύκλωσης του Κιέβου, αλλά η Ρωσία δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τη μαχητική ισχύ που απαιτείται για την επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον.
  • Η ίδια πηγή συνεχίζει να αναφέρεται στις ρωσικές δυσκολίες αναπλήρωσης απωλειών προσωπικού και υλικού. Συγκεκριμένα, στις 27 Μαρτίου γίνεται μνεία στη χρήση παλαιών και υποβαθμισμένων πυρομαχικών, που οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού ατυχημάτων σε ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, και υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η χρήση παλαιών πυρομαχικών από την 165η Ταξιαρχία Πυροβολικού της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Οπλων, που επιχειρεί βορειοδυτικά του Κιέβου.
  • Οι πολιτικές Αρχές της περιφέρειας Κιέβου επιβεβαίωσαν την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στις πόλεις Μπαρισέβσκα, Καλιτιάνσκα και Βελικοντιμέρσκα.
  • Τοπικές πολιτικές Αρχές επιβεβαίωσαν την κατάληψη στις 26 Μαρτίου της πόλης Σλαβούτιχ, περίπου 35 χλμ. δυτικά του Τσερνίγιβ. Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε ότι μόνο ουκρανικές δυνάμεις περιοχικής άμυνας υπερασπίζονταν την πόλη, αφού οι Ρώσοι είχαν επιτυχώς απαγορεύσει την ενίσχυσή της από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
  • Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι μονάδες της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων και της 90ής Στρατιάς Αρμάτων συνέχισαν τις επιχειρήσεις περικύκλωσης του Τσερνίγιβ. Επίσης, ότι στο πλαίσιο περιορισμένων ουκρανικών αντεπιθέσεων στην περιφέρεια Σούμι το διήμερο 26-27 Μαρτίου, ανακαταλήφθηκαν οι πόλεις Τρόστιανετς και Χουσάριβκα και πως ρωσικές φάλαγγες ενισχύσεων κινούνται προς την κατεύθυνση των Βελίκουι, Σαμπίρ, Ντεπτίβκα και Χολίνκα (στη βορειοανατολική Ουκρανία, μεταξύ Τσερνίγιβ και Σούμι). Το ISW δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις αναφορές.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη νότια κατεύθυνση. Οι πολιτικές Αρχές της περιφέρειας Οδησσού ανέφεραν στις 27 Μαρτίου ότι ρωσικές δυνάμεις εκτελούν αεροπορικές αναγνωρίσεις της Οδησσού και είναι πιθανό ρωσικά πλοία να προσβάλουν την πόλη. Ωστόσο, μια μη υποστηριζόμενη ρωσική αμφίβια απόβαση στην Οδησσό παραμένει εξαιρετικά απίθανη και η Ρωσία πιθανότατα έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος των εφεδρειών των πεζοναυτών της στις μάχες της Μαριούπολης.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές του ISW

Κατά τους αναλυτές του ISW, οι επικείμενες πιθανές εξελίξεις για παρακολούθηση, είναι οι εξής:

  • Οι Ρώσοι έχουν εισέλθει στο κέντρο της πόλης και πιθανά θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα την εξαναγκάσουν σε συνθηκολόγηση τις ερχόμενες εβδομάδες.
  • Οι επιτυχείς ουκρανικές ανταρτικές ενέργειες πέριξ της Χερσώνας θα συνεχίσουν να δεσμεύουν (για την αντιμετώπισή τους) ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό.
  • Η Ρωσία αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχικής Διοίκησης πέριξ του Κιέβου και πιθανότατα επιχειρεί επανέναρξη περιορισμένης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα και δυνάμεις ατάκτων υπό τον έλεγχό τους θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την κατάληψη της πλήρους επικράτειας των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά πιθανά δεν θα σημειώσουν ταχεία πρόοδο στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This