Σε «δύο βάρκες» πατάει η Κίνα: Πρωταπριλιάτικη συνάντηση κορυφής με την ΕΕ – Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία

Το Πεκίνο θέλει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»

Must Read

Σε… μπαλαντέρ εξελίσσεται η Κίνα, η οποία βλέπει την ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα και να έχει αποφασιστικό λόγο στις εξελίξεις που τρέχουν μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το πρίσμα της «απελπισίας» της Δύσης να μη… χάσει την επαφή της το Πεκίνο, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα συναντηθούν διαδικτυακά με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών και πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση από την πλευρά της Κίνας ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής η οποία είχε αναβληθεί αρκετές φορές με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ηγέτες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

«Στη σύνοδο κορυφής της Κίνας, υπάρχει μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ ότι αυτό δεν είναι συνηθισμένο και οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να είναι αφελείς», δήλωσε στην RFE/RL ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας -και η θερμή σχέση της Κίνας με το Κρεμλίνο-  αναμένεται να επισκιάσουν τη συνάντηση σύμφωνα με το rferl.org, στην οποία η ΕΕ θα προσπαθήσει να δείξει τη σκληρή γραμμή της προς την Κίνα και να την προειδοποιήσει ενάντια σε οποιαδήποτε ενεργή υποστήριξη προς τη Ρωσία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία χαίρεται που έχει την Κίνα στο πλευρό της και είναι σαφές ότι αυτό ενθάρρυνε τη Μόσχα», είπε ένας άλλος ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο RFE/RL. «Η Κίνα πρέπει να ασκήσει επιρροή στη Ρωσία για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός, να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους που λειτουργούν και τελικά να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αλλά μάλλον δεν μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής με την κλασική έννοια».

Ενισχύεται η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας

Την ίδια στιγμή ωστόσο, Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών».

Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις. Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και «συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι, στην πρώτη του δια ζώσης επαφή με τον Λαβρόφ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Καταδίκη των κυρώσεων

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας καταδίκασαν «τις παράνομες και αντιπαραγωγικές κυρώσεις της Δύσης» που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τη δράση της στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι Υπουργοί είχαν ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης … και τη δυναμική της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε: «Οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους τους».

Ο Γουάνγκ Γι από την πλευρά του είπε ότι οι σχέσεις της Κίνας και της Ρωσίας «άντεξαν στη δοκιμασία των διεθνών αναταράξεων».

«Δεν υπάρχει όριο στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε ειρήνη, να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και να εναντιωθούμε στην ηγεμονία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας είναι αδέσμευτες, μη συγκρουσιακές και δεν στοχεύουν σε κανένα τρίτο μέρος», είπε ακόμα.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This