Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με ρεκόρ αποχής: Μονομαχία Μακρόν-Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Τι θα γίνει με τους αναποφάσιστους

Must Read

Με νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξασφάλισε ποσοστό 27,6% των ψήφων (9.560.545) έναντι της Λεπέν που έφτασε το 23,4% (8.109.857), ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.  

Σχεδόν τελικά αποτελέσματα

Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο. Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στα μηνύματα αλλά και την στήριξη που αναμένεται να δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν πέρασαν κέρδισαν μία θέση στον επόμενο γύρο.

Οι μονομάχοι έχουν μπροστά την πρόσκληση της αποχής, η οποία πλησίασε το 30%, αλλά και την πρόσκληση της προσέλκυσης των ψήφων των αναποφάσιστων. Στιγμή-κλειδί του επόμενου δεκαπενθημέρου θα είναι η παραδοσιακή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων στις 20 Απριλίου.

Η τελική αναμέτρηση

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν στις 24 Απριλίου, ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, όπως είχε γίνει και το 2017. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους των άλλων κομμάτων στον α’ γύρο ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να μην επιλέξουν τη Μαρίν Λε Πεν τη δεύτερη Κυριακή. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ακροδεξιός Ζεμούρ που τάχθηκε υπέρ της ομοϊδεάτισσάς του.

Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, φέρουν τον Εμανουέλ Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51% 49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54% 46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν πήρε πάνω από το 66% των ψήφων.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, είπε η Μαρίν Λε Πεν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη». «Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Ποιοι θα στηρίξουν Μακρόν και ποιοι Λεπέν

Μετά τα πρώτα exit polls ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ…δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν… δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του. Οι υποψήφιοι των οικολόγων, των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών και της δεξιάς θα ψηφίσουν επίσης Μακρόν ενάντια στη Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», είπε.

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. «Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», ανέφερε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου. Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά «δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι’ αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν».

Διαβάστε ακόμα:

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Προβάδισμα Μακρόν στον πρώτο γύρο – Τι δείχνουν τα exit polls

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This