Ασταμάτητος ο πόλεμος: 8 νεκροί στο Χάρκοβο – Συναγερμός για τα χημικά

Ο συγκλονιστικός χάρτης των NYT με τα θύματα της σφαγής στην Μπούτσα

Must Read

Δεν έχει τέλος το δράμα στην Ουκρανία με τις επιθέσεις, τις εκρήξεις και τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην Μαριούπολη.

Και νεκρά παιδιά

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κρατούν σταθερά τις θέσεις τους στην περιοχή και οι Ρώσοι εισβολείς δεν διστάζουν να βάζουν στο στόχαστρό τους αμάχους. Από τις σημερινές επιθέσεις, «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα 13χρονο παιδί. Υπάρχουν 19 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικία 4 και 9 ετών», δήλωσε.

Ο Σινεγκούμποφ κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα, για τα ισχυρά πλήγματα που δεχόταν το Χάρκοβο είχε μιλήσει λίγες ώρες νωρίτερα στην ουκρανική τηλεόραση ο δήμαρχος Ίγκορ Τερέχοφ, ενημερώνοντας πως υπάρχουν «πολλά θύματα». Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, για τον οποίο προειδοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη. «Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», σημείωσε ο Τερέχοφ.

Τι γίνεται με τη χρήση των χημικών

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ υποστήριξε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι. Συγκεκριμένα, το νεοναζιστικό τάγμα ανέφερε πως άγνωστη ουσία ερρίφθη από drone και πως τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της προσπαθεί να διαπιστώσει εάν αυτά αληθεύουν. «Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου. «Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι. «Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Αυτός είναι ο συγκλονιστικός χάρτης των NYT με τα θύματα της σφαγής στην Μπούτσα

Οι σκηνές που διαδραματήστηκαν στο προάστιο του Κιέβου, Μπούτσα, όπου όπως καταγγέλλεται σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν άμαχοι, προκάλεσαν σοκ και παγκόσμια κατακραυγή. Εκτός από τους αμάχους που πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ και κείτονταν νεκροί στους δρόμους της Μπούτσα, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα, έκανε μια σοκαριστική καταγγελία για τον ρωσικό στρατό λέγοντας πως οι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα 14χρονο κοριτσάκι από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες. Ακόμη, ένα 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα φέρεται επίσης να βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα. Σήμερα το πρακτορείο NEXTA TV δημοσιεύει έναν χάρτη των New York Times, στον οποίο δίνονται οι θέσεις, όπου εντοπίστηκαν οι άμαχοι που βιάστηκαν και σκοτώθηκαν από τους Ρώσους στρατιώτες.

Ζελένσκι:«Η Ουκρανία δεν έχει τα όπλα που απαιτούνται για να απελευθερώσει τη Μαριούπολη»

Σε δραματικούς τόνους, ξανά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προανήγγειλε την πτώση της Μαριούπολης. «Χάνονται και ζωές» είπε. Στο βραδινό του διάγγελμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία δεν έχει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, την πόλη που οδεύει να πέσει στα χέρια των στρατευμάτων της Ρωσίας.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε ο Ζελένκσι. «Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε. Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This