Ρωσικά αντίποινα για την απώλεια του καταδρομικού Moskva

Η Μόσχα αρνείται μεν ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, αλλά εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στο Κίεβο

Must Read

Μια μέρα αφότου η Ρωσία υπέστη μια συμβολική (αλλά και πρακτική) ήττα με την απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε να εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο ως απάντηση στις φερόμενες στρατιωτικές επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος.

Η απειλή της Μόσχας για εντατικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έρχεται αφότου οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε κτήρια κατοικιών στο Μπριάνσκ, μια περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία και ότι τραυμάτισε επτά ανθρώπους. Οι αρχές σε μια άλλη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας ανέφεραν επίσης ουκρανικό βομβαρδισμό την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμα: Καταδρομικό Moskva: Μάχες, διπλωματία και ιστορία

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τα χτυπήματα στη Ρωσία και οι αναφορές των ρωσικών αρχών δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι δυνάμεις τους έπληξαν το Moskva με πυραύλους.

Αν και η Ρωσία δεν αναγνώρισε ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το πλοίο, νωρίς σήμερα έπληξε αυτό που περιέγραψε ως εργοστάσιο στο Κίεβο που κατασκεύαζε και επισκευάζει πυραύλους κατά πλοίων, σε προφανή αντίποινα.

«Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών επιδρομών σε στόχους στο Κίεβο θα αυξηθούν ως απάντηση σε τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις ή πράξεις δολιοφθοράς στο ρωσικό έδαφος που διαπράττονται από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

https://twitter.com/ToplumBilgi/status/1514902280901902339

Το καταδρομικό Moskva, που ονομάστηκε έτσι από τη ρωσική πρωτεύουσα, βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφότου υπέστη σοβαρές ζημιές κάτω από συνθήκες που παρέμεναν αμφισβητούμενες.

Η Μόσχα αναγνώρισε μεν ότι υπήρξε πυρκαγιά στο πλοίο αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε επίθεση. Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Διαβάστε ακόμα: Η ανάρτηση του Στρατηγού Κωσταράκου για το πως έγινε η επίθεση στο «Μόσκβα»

Το Moskva είχε την ικανότητα να μεταφέρει 16 πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς και η «εξουδετέρωσή του» μειώνει τη δύναμη πυρός της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η απώλεια του πολεμικού πλοίου ήταν επίσης μια συμβολική ήττα για τη Μόσχα καθώς τα στρατεύματά της ανασυντάσσονται για μια επίθεση στην ανατολική Ουκρανία μετά την υποχώρηση από μεγάλο μέρος του βορρά.

Εάν η Ουκρανία χτύπησε όντως το Moskva με πυραύλους, το καταδρομικό πιθανότατα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε σε μάχη από τον πόλεμο των Φώκλαντ του 1982, όταν ένα καταδρομικό παρόμοιου μεγέθους, το ARA General Belgrano, τορπιλίστηκε από ένα βρετανικό υποβρύχιο, σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ναύτες.

Διαβάστε ακόμα: Σε καθεστώς στάσης πληρωμών η Ρωσία;

Βρετανοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν ότι η απώλεια του Moskva πιθανότατα θα αναγκάσει τη Μόσχα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ναυτικών της δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This