«Σφραγίζεται» η Μαριούπολη σε είσοδο και έξοδο – Βομβαρδίζονται ιδιωτικές κατοικίες;

Ζελένσκι: «Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρεί ζωές»

Must Read

Συνεχίζεται ο εφιάλτης του πολέμου με τη ρωσική πλευρά να πιέζει την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς να καταβάλουν κάθε προσπάθεια αντίστασης.

Το ρωσικό τελεσίγραφο προς την Ουκρανία για παράδοση της Μαριούπολης έληξε χθες το μεσημέρι, Κυριακή 17/4, με την ουκρανική πλευρά να τονίζει πως δεν παραδίδεται και πως θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το έδαφός της. «Η πόλη δεν έχει πέσει», ανέφερε σε συνέντευξή του εχθές στο δίκτυο ABC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή, εξακολουθούν να μάχονται.

Ωστόσο, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το 100% του λιμανιού και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πως οι μόνοι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει, βρίσκονται στο χαλυβουργείο Azovstal. Ο Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουσένκο, ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες δεν περιορίζονται στο εργοστάσιο Αzovstal, αλλά οι κατακτητές βομβάρδισαν και πάλι ιδιωτικές κατοικίες με βαρύ πυροβολικό.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Αντριουσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η πολιορκημένη πόλη θα κλείσει για είσοδο και έξοδο τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι οι άνδρες που παραμένουν στην πόλη θα «φιλτράρονται». Μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε στο Telegram. «Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εκδίδουν δελτία εισόδου για μετακίνηση εντός της πολιορκημένης πόλης», είπε δημοσιεύοντας μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τους κατοίκους να βρίσκονται στην ουρά για τα περάσματα.

«Εκατοντάδες πολίτες πρέπει να σταθούν σε μια ουρά για να πάρουν ένα πάσο, χωρίς το οποίο θα είναι αδύνατο όχι μόνο να μετακινηθούν μεταξύ των συνοικιών της πόλης, αλλά και να βγουν στους δρόμους από την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε. Το CNN ωστόσο δεν έχει καταφέρει να επιβεβειώσει ανεξάρτητα την παραπάνω πληροφορία και επισήμανε ότι ο Αντριουσένκο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, αλλά συλλέγει πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται εντός της πόλης.

Ζελένσκι:«Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων αφαιρεί ζωές»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί για νέα επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντονμπάς από τη Ρωσία. Σε νέο του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης – για ακόμα μια φορά – τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του. «Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών.

Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», πρόσθεσε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Διαβάστε ακόμα:

Ζελένσκι: «Δεν εμπιστευόμαστε τους Ρώσους διαπραγματευτές – Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει τα εδάφη της»

Αναταράξεις λόγω Ουκρανίας στη δεξιά πολυκατοικία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This