Azovstal: Νέο ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης – Ουκρανικές κατηγορίες για βόμβες καταστροφής καταφυγίων

Ρωσικό ΥΠΑΜ: «Οι εκπρόσωποι των αρχών του Κιέβου εξακολουθούν να εξαπατούν τους δικούς τους ανθρώπους...»

Must Read

Νέα «ευκαιρία» σε μαχητές και στρατιωτικούς που είναι ταμπουρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης να παραδοθούν, λέει πως δίνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο με μια ανακοίνωση… χείμαρρο, επιτίθεται κατά της ουκρανικής ηγεσίας για τα όσα «ψευδή»,  όπως υποστηρίζει, διαρρέει για την κατάσταση στο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου.

Με τη σειρά της, η πλευρά της Ουκρανίας, ισχυρίζεται πως η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός. Θρησκευτικοί και παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να το σταματήσουν οργανώνοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Διαφορετικά, το αίμα θα είναι και στα χέρια τους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας περιέγραψε την κατάσταση που επικράτησε την Τρίτη στο Azovstal, λέγοντας πως κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που ανοίχτηκε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρώπινες αρχές, από τις 14:00 (ώρα Μόσχας) στις 19 Απριλίου 2022 άνοιξαν για άλλη μια φορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το έδαφος του εργοστασίου Azovstal στην πόλη της Μαριούπολης για την απόσυρση Ουκρανών στρατιωτικών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα, καθώς και για την εκκένωση αμάχων που σύμφωνα με δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς φέρονται να βρίσκονται εκεί. Από τις 19 Απριλίου 2022, στις 22:00 ώρα Μόσχας, κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει τον καθορισμένο διάδρομο».

Και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αυτό:

«Πρώτον, οι εκπρόσωποι των αρχών του Κιέβου εξακολουθούν να εξαπατούν τους δικούς τους ανθρώπους, πείθοντάς τους για την υποτιθέμενη απουσία της δυνατότητας εκκένωσης ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών από τη Μαριούπολη και επί του παρόντος από το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal. Αυτές οι κυνικές ενέργειες εκπροσώπων του καθεστώτος του Κιέβου εφαρμόζονται με πείσμα από τις 21 Μαρτίου 2022, δηλαδή από την αρχή της λειτουργίας των καθημερινών ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης. Ψέματα και δόλος σε σχέση με τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς και η προδοσία του στρατιωτικού προσωπικού της Ουκρανίας και των εθνικών ταγμάτων – αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου και αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη είναι μια άλλη επιβεβαίωση αυτού .

Δεύτερον, σύμφωνα με το περιεχόμενο των ραδιοαναχαιτίσεων, οι διοικητές των ενόπλων σχηματισμών που παραμένουν στο Azovstal, συνειδητοποιώντας την απελπισία της κατάστασής τους, είναι έτοιμοι να καταθέσουν τα όπλα, αλλά μόνο με την κατάλληλη εντολή από το Κίεβο. Χωρίς να λάβουν τέτοια εντολή, οι διοικητές των ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών δεν μπορούν να λάβουν απόφαση από μόνοι τους, καθώς για αυτές τις ενέργειες στην Ουκρανία, προβλέπεται στρατιωτικό δικαστήριο με ποινή, έως και εκτέλεση.

Τρίτον, οι άμαχοι που μπορεί να βρίσκονται στο εργοστάσιο του Azovstal (σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά) δεν έχουν την ευκαιρία να εκκενώσουν, καθώς οι μαχητές τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινη ασπίδα». Αυτές οι αξιόπιστες πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από μαρτυρίες αιχμαλώτων Ουκρανών στρατιωτικών και υποκλοπών ραδιοεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια των μαχών στην πόλη της Μαριούπολης».

Το ρωσικό ΥΠΑΜ επανέλαβε ότι θα υπάρχει ευκαιρία και την Τετάρτη για όσους θέλουν να παραδώσουν τα όπλα και να βγουν από το εργοστάσιο:

«Παρά την απουσία στοιχειωδών ενεργειών εκ μέρους των αρχών του Κιέβου για τη διάσωση του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας τους, αλλά και συνειδητοποιώντας την πλήρη ανευθυνότητα των αξιωματούχων του καθεστώτος του Κιέβου για την προβλεπόμενη θλιβερή έκβαση της αντίστασης στην εναπομείνασα εστία της Μαριούπολης, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρώπινες αρχές, προσφέρουν για άλλη μια φορά στους εθνικιστές αγωνιστές και ξένους μισθοφόρους από τις 14:00 (ώρα Μόσχας) στις 20 Απριλίου 2022 να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα.

Η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας εγγυάται τη ζωή, την πλήρη ασφάλεια και την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης σε όλους όσους καταθέσουν  τα όπλα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του παραδείγματος των Ουκρανών πεζοναυτών που κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν, στην πράξη έχει ήδη επιβεβαιώσει την ανθρώπινη στάση της απέναντι στους αιχμαλώτους πολέμου, την πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Και αυτή τη φορά, η ρωσική πλευρά εγγυάται τη συμμόρφωση με τις Συμβάσεις της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Παρά την προβλεπόμενη κατηγορηματική και ταυτόχρονα κυνική απαγόρευση των αρχών του Κιέβου να καταθέσουν τα όπλα, καλούμε τους διοικητές των ουκρανικών μονάδων, καθώς και το ίδιο το στρατιωτικό προσωπικό, να λάβουν μια τέτοια απόφαση για να σώσουν τις ζωές τους».

Όπως αναφέρει η ρωσική πλευρά, ολόκληρη η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε και στην αντιπρόεδρο της ουκρανικής Κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

https://twitter.com/Nikolai11449196/status/1516501970995101701

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This