Υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό το λιμάνι και η χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη – Ενισχύσεις σε βαρύ οπλισμό ζητά ο Ζελένσκι

Must Read

Λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να μην επιχειρηθεί εισβολή στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, αλλά να αποκλειστεί, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν απόπειρες εισβολής τόσο στη χαλυβουργία, όσο και στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Τη Μεγάλη Τετάρτη ο Πούτιν είπε στον Σοϊγκού να μην εισβάλει ο ρωσικός στρατός στο αχανές εργοστάσιο χάλυβα, το οποίο αποτελεί και τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, για να μη χαθούν κι άλλες ζωές Ρώσων και αντ’ αυτού να το θέσουν υπό αποκλεισμό. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν και αντιστέκονται σε ένα τμήμα της.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιχειρήσουν έφοδο στο εργοστάσιο, αλλά θα πολιορκήσουν ασφυκτικά όσες ουκρανικές δυνάμεις έχουν απομείνει στο σημείο κι ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για την ύπαρξη περί των 1.000 αμάχων μέσα στην εγκατάσταση. «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πούτιν στον Σοϊγκού, σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές, που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών. «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν. «Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα», κατέληξε.

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν. «Προτείνεται για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά. Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το υπουργείο.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Έκκληση για αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία

Τη Μεγάλη Πέμπτη ο Βολοντιμόρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του «χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό, για να αμυνθεί απέναντι στους Ρώσους εισβολείς που απειλούν την ύπαρξή της», ζητώντας, παράλληλα, από τις χώρες της Δύσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Στην ομιλία του, πάντως, δεν παρείχε συγκεκριμένες αποδείξεις για τις «θηριωδίες» στις οποίες αναφέρθηκε.

Από την πλευρά της, η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εξαπολύσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», με στόχο τόσο την αποστρατιωτικοποίηση, όσο και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού στην περιοχή του Ντονμπάς από «γενοκτονία». Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως «αβάσιμα προσχήματα» για αυτόν τον πόλεμο.

Φόβοι για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη

Μαζικοί τάφοι βρέθηκαν σε χωριό κοντά στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι είχαν ανακαλυφθεί «χαρακώματα» στο χωριό Manhush, στην περιοχή του Ντονέτσκ, και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν συλλέξει τα πτώματα σε φορτηγά και τα είχαν πετάξει εκεί.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από άγνωστη τοποθεσία, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «καθαρίζουν τα εγκλήματά τους». Ο κ. Μποϊτσένκο σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα στη σειρά που είναι εντελώς κλειστή η πόλη, κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει, καθαρίζουν το μέρος και κρύβουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία στη Μαριούπολη. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από εχθρικά πλήγματα πυροβολικού και πυραύλων στους δρόμους της πόλης μας», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «έχουμε επίσης στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης και έχουν δει αυτά τα πτώματα αυτοπροσώπως και τώρα βλέπουμε αυτά τα πτώματα να εξαφανίζονται»

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και τα κρύβουν», ενώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου κάτοικοι έχουν βασανιστεί και κακομεταχειριστεί.

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Να αποχωρήσουν οι άμαχοι από το Azovstal

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal. «Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Όλοι αυτοί πρέπει να απομακρυνθούν από το Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ, σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Για μια ακόμη ημέρα, εξάλλου, το Χάρκοβο δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης, Ιχόρ Τερεχόφ. «Τεράστιες εκρήξεις, η ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη», σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στη συγκεκριμένη πόλη, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα δε με δήλωση ουκρανής αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου. «Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλγα Στεφανίσινα, στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

  • Δείτε σχετικά ρεπορτάζ:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This