Αλλαγή πλεύσης: Η Bundestag ψηφίζει υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία

«Στροφή» Σολτς λόγω της πίεσης της αντιπολίτευσης και κυρίως των κυβερνητικών του εταίρων

Must Read

Προς έγκριση σήμερα από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας οδεύει η κοινή πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την στήριξη της Ουκρανίας με την παράδοση βαρέων όπλων.

Η ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης, η οποία είχε αρχικά «απειλήσει» να καταθέσει δική της πρόταση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, τελικά απέσυρε το δικό της σχέδιο και προσχώρησε στην πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP), αφού προηγουμένως επέβαλε αλλαγές και προσθήκες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ η Bundestag, η πρόταση προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και περίπλοκων συστημάτων (…) χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την ανθρωπιστική υποστήριξη των προσφύγων, ενώ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια.

Τα κόμματα ζητούν ακόμη η κυβέρνηση να μεριμνήσει το συντομότερο δυνατό για τη δημιουργία ειδικού ταμείου με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο CDU/CSU σηματοδοτούν ότι εγκρίνουν και την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να διατεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην Bundeswehr.

«Είναι καλό που η Ένωση απέσυρε τις δικές της απαιτήσεις και επέλεξε να στηρίξει τη δική μας πρόταση. Η Γερμανία θέλει να στηρίξει την Ουκρανία όσο καλύτερα μπορεί — και είναι σημαντικό μήνυμα το γεγονός ότι το δημοκρατικό κέντρο στην Bundestag είναι σε αυτό το θέμα ομόφωνο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του FDP Κρίστιαν Ντουρ.

Η αλλαγή στάσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών οφείλεται ωστόσο κυρίως στην «στροφή» του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σε ό,τι αφορά την παράδοση βαρέων όπλων στον ουκρανικό στρατό. Αρχικά ο Σολτς επέμενε ότι «κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Όμως τελικά έκανε στροφή, εξαιτίας της πίεσης της αντιπολίτευσης και κυρίως των κυβερνητικών του εταίρων.

Η κοινή πρόταση που ψηφίζεται σήμερα καταδεικνύει ακριβώς πόσο ισχυρή ήταν η πίεση υπό την οποία ο καγκελάριος αναθεώρησε την στάση του. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, όταν ο Σολτς ανακοίνωσε, προχθές, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD την απόφασή του, κάποιοι βουλευτές δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This