Αμερικανικό «ψηστήρι» στην Τουρκία για Φινλανδία-Σουηδία

Οι ΗΠΑ θέλουν να «αποσαφηνίσουν» τη θέση της Τουρκίας

Must Read

Η πρόθεση της Τουρκίας να ασκήσει βέτο σε πιθανή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO αναγνώστηκε από πολλούς ως διπλό παιχνίδι: Από τη μια ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να δυσαρεστήσει τη Ρωσία και να πλήξει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από την άλλη ίσως και να χρησιμοποιείται το όπλο του βέτο ως «πίεση» στις ΗΠΑ για να δοθεί η έγκριση για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στο NATO δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας, η οποία μέσω του Προέδρου της εξαπέλυσε βέλη και στην… Ελλάδα, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Συμμαχίας. Κι εδώ θα επέμβουν οι ΗΠΑ, οι οποίες θα επιχειρήσουν να «στριμώξουν» την Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο των Υπουργών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις. Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο των Υπουργών.

Εν τω μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό Πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This