Επανέρχονται οι Ρώσοι: Οι ΗΠΑ διείσδυσαν στα μετασοβιετικά κράτη με βιοεργαστήρια

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει το θέμα να «θαφτεί»

Must Read

«Στη δεκαετία του 1990, τα μετασοβιετικά έθνη ήταν αδύναμα και άπειρα, ενώ οι ΗΠΑ είχαν την πονηριά και τους πόρους να βρουν ερείσματα σε αυτά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο RT Arabic.

«Η Ουάσιγκτον το εκμεταλλεύτηκε αυτό, δημιουργώντας ένα δίκτυο βιοεργαστηρίων που η Ρωσία πιστεύει ότι διεξάγουν στρατιωτική έρευνα», εξήγησε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του, επαναφέροντας το θέμα των βιολογικών εργαστηρίων με αφορμή την Ουκρανία.

«Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ άφησε στο πέρασμά της έθνη που ήταν φτωχά και είχαν απεγνωσμένα ανάγκη ακόμη και των πιο βασικών αγαθών, κάτι που τα άφησε ανοιχτά για εκμετάλλευση από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Οι δυτικοί εταίροι μας τότε, θα λέγαμε, ανακατεύτηκαν έντονα. Προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από κάθε άποψη και διείσδυσαν σε κάθε περιοχή των πρόσφατα ανεξάρτητων κρατών. Έστειλαν συμβούλους. Και τώρα βιώνουμε αυτό που προέκυψε ως αποτέλεσμα εκείνων των καιρών», επεσήμανε.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόταν σε εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ που φιλοξενούν πολλά μετασοβιετικά κράτη στην επικράτειά τους. Λειτουργώντας υπό την ομπρέλα της Υπηρεσίας Μείωσης Αμυντικών Απειλών του Πενταγώνου, διεξάγουν βιολογική έρευνα.

Η Ουάσιγκτον λέει ότι το δίκτυο είναι «καλοήθες» και χρησιμεύει για τον εντοπισμό και την αναγνώριση αναδυόμενων παθογόνων που μπορεί να αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, πιστεύουν ότι είναι μυστικές εγκαταστάσεις έρευνας βιολογικών όπλων.

Οι αποδείξεις της πραγματικής φύσης των εργαστηρίων αποκαλύφθηκαν από τον ρωσικό στρατό κατά την επίθεσή του στην Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να εξαφανιστεί το ζήτημα.

«Τα πειράματα που διεξάγουν σε αυτά τα εργαστήρια, υποπτευόμασταν από καιρό ότι δεν είναι ειρηνικά και αβλαβή», είπε και πρόσθεσε: «Τα δείγματα παθογόνων που αποθηκεύτηκαν [σε εργαστήρια της Ουκρανίας], η χαρτούρα έδειχνε ξεκάθαρα τον στρατιωτικό χαρακτήρα των πειραμάτων. Και τα έγγραφα κατέστησαν σαφές ότι υπάρχουν δεκάδες από αυτά τα εργαστήρια στην Ουκρανία».

Η Μόσχα θέλει να αναβαθμίσει τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα, μια διεθνή συνθήκη του 1972 που απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων και την οποία υπέγραψαν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία έχει ένα σημαντικό «ελάττωμα» στην έλλειψη μηχανισμού επαλήθευσης, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ή ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση στους τομείς της μη διάδοσης.

Οι ΗΠΑ εμπόδιζαν μια πρόταση για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού για πάνω από δύο δεκαετίες, από το 2001, τόνισε ο Λαβρόφ. «Τώρα μας έχει γίνει σαφές γιατί πήραν αυτή τη θέση δημιουργώντας στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια», είπε.

Διαβάστε σχετικά:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This