Δικαστής της υπόθεσης Κασόγκι το τελευταίο «θύμα» του Ερντογάν

Την ώρα που Ερντογάν και Πρίγκιπας Σαλμάν, «φιλιούνται και αγκαλιάζονται» στην Άγκυρα

Must Read

Ένας Τούρκος δικαστής που ψήφισε διαφωνώντας κατά της μεταφοράς της δίκης για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο Ριάντ, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης αφού υποβιβάστηκε από το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Karar.

Ο Νιμέτ Ντεμίρ, επικεφαλής της επιτροπής των δικαστών στο 12ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση τον Απρίλιο αποφάσισε να σταματήσει τη δίκη ερήμην 26 υπόπτων που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου και να τη μεταφέρει στο Ριάντ, ήταν μεταξύ των περισσότερων από 5.000 δικαστών και εισαγγελέων που αντικαταστάθηκαν από το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK) της Τουρκίας βάσει καλοκαιρινού διατάγματος.

Είπε ότι η αντικατάστασή του είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο του HSK, το οποίο υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητο όργανο. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ο δικαστής ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι δεν περίμενε μια τέτοια απόφαση από την κυβέρνηση και επεσήμανε πως προσπαθούσε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο «για τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών», υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι μια στάση που πάντα θα επικρίνεται από αυταρχικά κράτη και ότι είναι θύμα αυτής της στάσης.

Ανακοινώνοντας ότι θα εγκαταλείψει το δικηγορικό επάγγελμα, ο Ντεμίρ είπε ότι σύντομα θα στείλει την αίτησή του για συνταξιοδότηση στο υπουργείο. Περιγράφοντας τον εαυτό του ως συντηρητικό, δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση θα έφτανε στο σημείο να τον διορίσει σε θέση κατώτερη της αρχαιότητάς του: «Δεν πίστευα ότι θα τολμούσαν να το κάνουν αυτό, ότι θα ήταν τόσο απερίσκεπτοι», είπε.

Ο Ντεμίρ είχε αντίθετη γνώμη στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολιτικά υποκινούμενη, εξόργισε τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διέλυσε τις ελπίδες για την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ο 59χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 σε μια φρικτή πράξη που συγκλόνισε τον κόσμο.

Ο Ντεμίρ διορίστηκε δικαστής στη νότια επαρχία του Καχραμανμαράς βάσει του καλοκαιρινού διατάγματος του HSK, κάτι που ερμηνεύεται ως υποβιβασμός για έναν έμπειρο δικαστή σαν αυτόν. Το HSK αντικατέστησε 5.426 δικαστές και εισαγγελείς με το καλοκαιρινό του διάταγμα.

Φιλιούνται, αγκαλιάζονται

Είναι πάντως αρκετά «ειρωνικό» ότι η χρονική στιγμή του υποβιβασμού του συγκεκριμένου δικαστή συνέπεσε σχεδόν με την επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε θερμά τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (τον οποίο μετά τη δολοφονία Κασόγκι χαρακτήριζε «αιματοβαμμένο δολοφόνο»), στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου και σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της Άγκυρας να αποκομίσει οικονομικά οφέλη αναθερμαίνοντας τις σχέσεις των δύο χωρών (θυμίζουμε ότι το Ριάντ είχε μποϊκοτάρει ανεπίσημα τα τουρκικά προϊόντα, μια κίνηση που έκανε τις τουρκικές εταιρείες να χάσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην περιοχή του Κόλπου).

Οι ισχυρισμοί πολιτικών παρατηρητών ότι ο τερματισμός της υπόθεσης Κασόγκι στην Τουρκία ήταν προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποδείχθηκε σωστή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This