Σκούρα τα βρίσκουν Μπάιντεν και Άγκυρα με τους Ελληνοαμερικάνους βουλευτές

Κατατέθηκε τροπολογία στο Κογκρέσο για μπλόκο στα τουρκικά F-16

Must Read

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία με ανακοίνωσή, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο. Είχε όμως υπολογίσει χωρίς τους Ελληνοαμερικάνους βουλευτές…

Διαβάστε ακόμη: Ξεσηκωμός των Ελληνοαμερικανών βουλευτών κατά Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16: «Είναι σοκαριστικό»

Φαίνεται λοιπόν ότι χαλάνε τα σχέδια Μπάιντεν και Τουρκίας, καθώς κατατέθηκε στο Κογκρέσο τροπολογία για τα F-16, με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas, την οποία μάλιστα υπογράφουν ακόμη δέκα βουλευτές.

Και ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, όσο η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών και να προκαλεί με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη τροπολογία εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό και αποτελεί την πρώτη απάντηση του ελληνοαμερικανικού λόμπι τόσο στις διαθέσεις Μπάιντεν, όσο και στις τουρκικές προκλήσεις.




Η κοινή δήλωση των βουλευτών που μπλόκαραν την Τουρκία

Για την τροπολογία που κατέθεσαν στο Κογκρέσο και μπλοκάρει την ονείρωξη Ερντογάν για τα F-16, εξέδωσαν κοινή δήλωση τα μέλη του Κογκρέσου Ντίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλόνε και ο Τζον Σαρμπάνης, αναφέροντας:

«Στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις παρατηρήσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει. Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να προχωρήσουμε με την πώληση F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η Τουρκία, συγκεκριμένα οι Προεδρίες των Αμυντικών Βιομηχανιών τους, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα, γι’ αυτό και η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35.

Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου του στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική στάση της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον είναι απλώς εκφοβισμός.

Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα επανεισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Σύριων Κούρδων. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το πράξουν στο μέλλον, θα προστατεύονται από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιταχθούμε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This