Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Ένα drone της CIA τον σκότωσε

Must Read

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε το Σάββατο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη και εξήγησε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα νωρίτερα φέτος και ότι διεξήχθη αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ. «Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», συμπλήρωσε. Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, Αιγύπτιος χειρουργός, ανέλαβε την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011. Εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του, θα πρόκειται για το πιο βαρύ πλήγμα έκτοτε σε βάρος της οργάνωσης στην οποία αποδίδεται ιδίως η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι θεωρείται πως ήταν μαζί με άλλους ηγέτες της Αλ Κάιντα ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων του 2000 εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole στην Υεμένη (17 αμερικανοί στρατιωτικοί νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες) και των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία την 7η Αυγούστου 1998 (224 νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες). Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εκφράζει ικανοποίηση για την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) για τον θάνατο του τρομοκράτη αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This