Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει… συγνώμη από την Ουκρανία για τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου!

Η ΜΚΟ «λυπάται βαθύτατα» για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε...

Must Read

Η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε σήμερα να ζητήσει συγγνώμη από το Κίεβο για την «αναστάτωση και την οργή» που προκάλεσε με την πρόσφατη έκθεση της, μέσω της οποίας κατηγορούσε, ουσιαστικά, την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους.

Η συγκεκριμένη έκθεση εξόργισε, όπως ήταν φυσικό, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ, μεταξύ άλλων, προκάλεσε και την παραίτηση της επικεφαλής του τμήματος της ΜΚΟ στο Κίεβο. Η οργάνωση δημοσίευσε την έκθεση την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές, αυξάνει τους κινδύνους για τους αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία λυπάται βαθύτατα για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε το δελτίο Τύπου μας, σχετικά με τις πολεμικές τακτικές του ουκρανικού στρατού», ανέφερε η ΜΚΟ σε ένα email που εστάλη στο Reuters. «Η προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτήν και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων. Πράγματι, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος όταν δημοσιεύσαμε αυτή την έρευνα. Αν και εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε», διευκρινίζεται στο ίδιο email.

Η πασίγνωστη ΜΚΟ ανέφερε, επίσης, ότι εντόπισε ουκρανικές δυνάμεις δίπλα σε κατοικίες πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά που επισκέφτηκε, σημειώνοντας πως αυτό εκθέτει τους άμαχους σε κίνδυνο εισερχόμενων ρωσικών πυρών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ούτε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις αλλού στη χώρα», σημειώνει.

«Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Τίποτα που τεκμηριώσαμε ότι κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τις ρωσικές παραβιάσεις», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

«Δώρο προπαγάνδας»

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής του τμήματος της Αμνηστίας για την Ουκρανία, Οκσάνα Πόκαλτσουκ, παραιτήθηκε, λέγοντας ότι η έκθεση ήταν ένα «δώρο προπαγάνδας» για τη Μόσχα.

Από την πλευρά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιοχές της γραμμής του μετώπου του πολέμου. Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, δεν έχει σχολιάσει, μέχρι στιγμής, την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This