Ο Ερντογάν επαναφέρει προκλητικά τους S-400

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος συζητά με την Ουάσινγκτον για F-16, κάνει νέες στρατιωτικές συμφωνίες με τον Πούτιν

Must Read

Τον απόλυτο εκβιασμό των ΗΠΑ, με τη συνδρομή του Βλ. Πούτιν, επιχειρεί τώρα ο Ερντογάν, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο την εγκατάσταση συστήματος ρωσικών πυραύλων S-400 σε τουρκικό έδαφος, εν μέσω των υποτονικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον για την αγορά και αναβάθμιση των αμερικανικών F-16.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Στις 12 Αυγούστου, με μια τυπική αναγγελία από το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS, χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση από τη Μόσχα ή την Άγκυρα, έγινε γνωστή η μεταφορά στην Τουρκία ενός ακόμα συστήματος S-400, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν η προμήθεια θα αφορά σε βλήματα S-400 ή στη μεταφορά του συστήματος αποκάλυψης, εντοπισμού, αναγνώρισης και παρακολούθησης αεροπορικών στόχων.

Δεν πρόκειται για αγορά επιπλέον S-400 από την Τουρκία, αλλά για υλοποίηση του αρχικού συμβολαίου αγοράς S-400 από την Τουρκία το 2018. Το συμβόλαιο αυτό προέβλεπε την άμεση εγκατάσταση στην Τουρκία ενός συστήματος S-400 και τρεις options για άλλα τρία συστήματα για μελλοντική μεταφορά και άλλων συστημάτων ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία. Τον Μάρτιο του 2022 η Τουρκία ζήτησε από τη Μόσχα τη μεταφορά στο έδαφός της ενός ακόμη συστήματος ρωσικών πυραύλων, η οποία υλοποιείται τώρα.

Οι πρώτοι πύραυλοι S-400 είχαν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια των Μπαντιρμά, Μπαλί Κεσίρ και Νταλαμάν. Με την έλευση στις 12 Αυγούστου και του δεύτερου συστήματος S-400 στην Τουρκία έγινε αναδιάταξη εγκαταστάσεών τους. Αυτή τη στιγμή οι S-400 έχουν μεταφερθεί από την Μπαντιρμά στην Αττάλεια (ώστε να καλύπτεται ολόκληρη η Συρία και η Αν. Μεσόγειος) και παραμένουν οι υπόλοιποι σε Νταλαμάν και Μπαλί Κεσίρ.

Αναποτελεσματικά, πλέον, όλα τα αεροσκάφη δυτικής τεχνολογίας

Αυτό σημαίνει ότι «δεν μπορεί να πετάξει κουνούπι» (F-16, F-35 και Rafale) με ανατολική πορεία πέραν του 25ου μεσημβρινού (μέση του Αιγαίου) και με βόρεια πορεία πέραν του 34ου παραλλήλου, καθιστώντας αναποτελεσματικά όλα τα αεροσκάφη δυτικής τεχνολογίας (π.χ. F-16, F-35, Pafale), τα οποία είναι δυνατόν να καταρριφθούν αμέσως από τους S-400.

Δι’ αυτού του τρόπου παραμένει στο ακέραιο η αρχική δήλωση Μπάιντεν ότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ δεν έχoυν απαντηθεί ακόμα τα επτά επείγοντα υπομνήματα του 6ου Στόλου προς το αμερικανικό Πεντάγωνο, εδώ και έναν χρόνο, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο αμερικανικό οπλικό σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Ο απόλυτος εκβιασμός του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή του Πούτιν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, στο θέρετρο του Σότσι, στις 5 Αυγούστου. Σύμφωνα με ασφαλέστατες διπλωματικές πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε ότι μπορεί να διαθέσει άμεσα στην Τουρκία 100 ρωσικά αεροσκάφη 5ης γενιάς με ταχεία εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε 45 ημέρες, και αυτό στην περίπτωση κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει τελικώς να μην παραχωρήσει F-16 και να μην αναβαθμίσει τα υπάρχοντα τουρκικά F-16.

Κατελήφθη εξαπίνης η κυβέρνηση Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μάλλον κατελήφθη εξαπίνης από τον τουρκικό εκβιασμό, τη στιγμή μάλιστα που τουρκική αντιπροσωπία βρίσκεται στη Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με την παραχώρηση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του γερουσιαστή Μενέντεζ για άμεσες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μάλλον αυτή τη στιγμή δεν ακουμπούν σε στέρεο έδαφος και δεν πτοούν τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται διεθνώς ότι η Τουρκία αναγκάζεται να προμηθευτεί οπλικά συστήματα από άλλες χώρες «για να προστατεύσει τον τουρκικό λαό», καθόσον οι ΗΠΑ απαγορεύουν την πώληση στην Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής διενεργεί μόνο επιθετικούς πολέμους σε ξένα εδάφη…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This