Η CIA «χώνει τη μύτη της» στις Ρωσο-τουρκικές μπίζνες

«Κινητικότητα» από τον επικεφαλής του γραφείου της CIA στην Τουρκία

Must Read

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ απείλησε «ανοιχτά» Τούρκους επιχειρηματίες για εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, «διεισδύοντας» στις συμφωνίες ακίνητης περιουσίας τους, λόγω ανησυχιών για πιθανή παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο επικεφαλής του γραφείου της CIA στην Τουρκία φέρεται να τηλεφώνησε σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους κατασκευαστικών εταιρειών, ρωτώντας για συναλλαγές και άλλες εμπιστευτικές λεπτομέρειες πρόσφατων αγορών ακινήτων που αφορούσαν ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αξιωματικός της CIA πήρε συνεντεύξεις από επιχειρηματίες υπό το πρόσχημα της παρακολούθησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ. Τον ενδιέφερε να μάθει τον ακριβή αριθμό των «σπιτιών που πουλήθηκαν σε Ρώσους», ποια κανάλια και ποιο νόμισμα χρησιμοποιήθηκαν για συναλλαγές και αν οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας ή με μετρητά.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού που έχει περιγραφεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «ανάμειξη σε υποθέσεις που είναι εκτός καθήκοντος [των αμερικανικών αρχών]» ήταν μια επιστολή που φέρεται να έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο στην Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD) στις 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Αντεγέμο είχε απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις σε μέλη της TUSIAD που εμπλέκονται σε συναλλαγές με τη Ρωσία. Η ένωση επιβεβαίωσε την επιστολή, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό της, σημειώνοντας ότι την είχε μοιραστεί με τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.

Η πληροφορία αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών μεταξύ των δυτικών κρατών για την επέκταση της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αν και η Τουρκία έχει καταδικάσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ούτε έκλεισε τον εναέριο χώρο στις ρωσικές πτήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This