Ουκρανία: Οριστική διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Εντείνεται η ανησυχία...

Must Read

Στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην νοτιοανατολική Ουκρανία προχώρησαν οι τεχνικοί της Energoatom, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία ανέφερε ότι τα ξημερώματα αποσυνδέθηκε (και) η έκτη μονάδα του εργοστασίου, που τελεί υπό ρωσική κατοχή, από το δίκτυο ενέργειας. «Γίνονται προετοιμασίες για την ψύξη και μεταφορά σε ψυχρή κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Χθες Σάββατο, η Energoatom δήλωσε ότι αποκατέστησε σε λειτουργική ικανότητα με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μια γραμμή επικοινωνίας, η οποία, όπως είπε, είχε υποστεί ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς, επιτρέποντας στο εργοστάσιο να τροφοδοτείται από το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters. «Ως εκ τούτου, ελήφθη απόφαση να κλείσει η μονάδα ισχύος Νο. 6 και να μεταφερθεί στην ασφαλέστερη κατάσταση – ψυχρή διακοπή λειτουργίας», ανέφερε σχετικά. Συμπλήρωσε δε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιάς στη γραμμή «παραμένει υψηλός», γεγονός που θα αναγκάσει το εργοστάσιο να «τροφοδοτείται από γεννήτριες ντίζελ, η διάρκεια των οποίων περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα του καυσίμου».

Κίνδυνος

Την Τετάρτη, εξάλλου, το Κίεβο είχε καλέσει τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια, την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, με κίνδυνο μιας μεγάλης πυρηνικής καταστροφής.

Σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This