Διάγγελμα Πούτιν απόψε για την ενσωμάτωση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία

«Μη αναστρέψιμο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ο Μεντβέντεφ, εκτοξεύοντας απειλές προς τη Δύση

Must Read

Διάγγελμα στο ρωσικό λαό αναμένεται να απευθύνει απόψε το βράδυ ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ, τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ειδικότερα, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια θα διεξάγουν δημοψηφίσματα για επίσημη ένταξή τους στη Ρωσία, με τους φιλορώσους της Ζαπορίζια να ανακοινώνουν σήμερα πως θα διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των φιλορώσων στις άλλες τρεις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που, επί του παρόντος, είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε πριν από τις παραπάνω ανακοινώσεις ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες. «Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που θα μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Σημειώνεται πως τελευταία φορά που ο πρόεδρος της Ρωσίας πραγματοποίησε διάγγελμα, ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον ίδιο, της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αντίδραση του Κιέβου

Σχολιάζοντας τα περί δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί, παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε σήμερα πως «τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση πρόσθετων ουκρανικών εδαφών δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο». Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα, του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί τότε ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου, με την υποστήριξη της Μόσχας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This