Ρωσία: Βέβαιη η προσάρτηση των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας – Σαρώνει το «ναι» στα δημοψηφίσματα

Τα χειρότερα έρχονται...

Must Read

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν στις τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, με θέμα την προσάρτησή τους από τη Ρωσία, και, όπως όλα δείχνουν, η ένταξή τους πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Ria Novosti, Tass και Interfax, οι φιλορωσικές αρχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ (περιφέρειες οι οποίες μαζί αποτελούν το Ντονμπάς), αλλά και εκείνες της Ζαπορίζια και της Χερσόνας, ανακοίνωσαν πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το «ναι» κερδίζει κατά κράτος το «όχι», με το «ναι» να εξασφαλίζει ποσοστό ανάμεσα στο 97% και το 98% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 20% έως 27% αυτών.

Θυμίζουμε πως τα εν λόγω δημοψηφίσματα προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποία ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα, έχουν καταγγελθεί τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Τι «παίζει» με τις τέσσερις αυτές περιφέρειες

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία-κλειδιά για τις τέσσερις αυτές περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο κατά πλειονότητα ρωσόφωνες περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική λεκάνη της Ουκρανίας. Από το 2014 ως το 2022, μαινόταν ήδη σε αυτές η σύρραξη ανάμεσα στους αυτονομιστές που θεωρείται στη Δύση πως καθοδηγούνται από τη Μόσχα και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους και δικαιολόγησε την εισβολή του στρατού της χώρας του στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, επικαλούμενος την ανάγκη να «σωθεί» ο ρωσόφωνος ουκρανικός πληθυσμός από την υποτιθέμενη γενοκτονία του που απεργαζόταν, κατ’ αυτόν, το Κίεβο.

Το 98% του εδάφους της περιφέρειας Λουγκάνσκ, η οποία μετρούσε πριν από τον πόλεμο κάπου 2,1 εκατομμύρια κατοίκους, τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ η συνώνυμη πρωτεύουσα της γειτονικής περιφέρειας Ντονέτσκ, η οποία προπολεμικά μετρούσε 4,1 εκατομμύρια κατοίκους, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Σήμερα, περί το 67% του εδάφους της ελέγχεται από τη Μόσχα και τους συμμάχους της, ιδίως το λιμάνι της Μαριούπολης, που υπέστη τεράστια καταστροφή στην πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων.

Στη Ζαπορίζια, η οποία «βρέχεται» από τη Μαύρη Θάλασσα και προπολεμικά μετρούσε 1,63 εκατ. κατοίκους βρίσκεται, ως γνωστόν, το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από τον Μάρτιο. Πρόκειται για την περιφέρεια όπου ο έλεγχος της Ρωσίας είναι αναλογικά μικρότερος (63%), καθώς η ομώνυμη μεγαλύτερη πόλη της, ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Όσον αφορά τη Χερσώνα, περί το 83% της περιφέρειας αυτής -της δυτικότερης που ελέγχεται από τη Μόσχα- συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η περιφέρεια, εξαιρετικά σημαντική για την ουκρανική γεωργία, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα, καθώς γειτονεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Η κατάληψή της, όπως και του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζιας, επιτρέπει να υπάρχει συνέχεια μεταξύ όλων των περιφερειών που έχει κυριεύσει η Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και του καθεαυτό ρωσικού εδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία διεξάγει αντεπίθεση εκεί, κάνοντας κάνει λόγο για κάποιες σημαντικές επιτυχίες, καθώς προκάλεσε ζημιές σε γέφυρες που ενώνουν τη μια όχθη του Δνείπερου με την άλλη, γύρω από την πόλη της Χερσώνας, για να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This