Nord Stream: Σταμάτησε η διαρροή, αλλά μόνο στον έναν αγωγό

Must Read

Πτήση πάνω από τους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου που φέρεται να υπέστησαν δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα, ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, πραγματοποίησε σήμερα η σουηδική ακτοφυλακή, διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχουν πλέον φυσαλίδες που να υποδεικνύουν διαρροή αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, την ώρα που πάνω από τον Nord Stream 2 εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Ειδικότερα, στη διάρκεια υπερπτήσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα γύρω στις 9 το πρωί, διαπιστώθηκε πως «η μεγαλύτερη διαρροή δεν ήταν πλέον ορατή, αλλά αντίθετα η μικρή είχε αυξηθεί και πάλι», με μια διάμετρο θαλάσσιων φυσαλίδων «περίπου 30 μέτρων». Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στη Σουηδία, η κύρια διαρροή επηρέασε τον Nord Stream 1, ενώ μια μικρότερη που αφορούσε τον Nord Stream 2 είναι εκείνη που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, όπως διευκρίνισε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σουηδία έστειλε σήμερα και ένα υποβρύχιο σκάφος στα σημεία όπου οι δύο αγωγοί υπέστησαν ρωγμές έπειτα από εκρήξεις, στο πλαίσιο έρευνας για ένα περιστατικό που έχει αυξήσει την ένταση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. «Η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την αποστολή, όμως την υποστηρίζουμε με μονάδες», δήλωσε εκπρόσωπος του σουηδικού πολεμικού ναυτικού στο Reuters. «Το μοναδικό που ονοματίζουμε είναι το HNS Belos, το οποίο είναι ένα υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης», πρόσθεσε.

Η Nord Stream AG, διαχειρίστρια εταιρία των υποθαλάσσιων αγωγών που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι οι διαρροές στον Nord Stream 2 σταμάτησαν, με τις αρχές της Δανίας να ανακοινώνουν πως οι διαρροές μειώνονται και επρόκειτο να σταματήσουν γύρω στο Σαββατοκύριακο. Οι δύο αγωγοί Nord Stream έχουν ο καθένας τους δύο σωλήνες, τον Α και τον Β, με τον σωλήνα Α στον Nord Stream 2 να φαίνεται πως είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές, σύμφωνα με τις δανέζικες αρχές.

Ενδεχόμενη ενεργοποίηση της γραμμής Β του Nord Stream 2

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom, κύριος μέτοχος της Nord Stream AG, ανέφερε ότι εξετάζει την ακεραιότητα της γραμμής Β του Nord Stream 2. Παράλληλα, εξηγεί ότι αντλεί αέριο που βρίσκεται στην ενδεχομένως άθικτη γραμμή και πως «οι διαρροές έχουν σταματήσει» στις άλλες γραμμές. Η Gazprom αναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο να «ξεκινήσει τις παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2», που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συνολικά τέσσερις μεγάλες διαρροές που απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεθανίου εντοπίστηκαν στα διεθνή ύδατα, αλλά δύο από αυτές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας και οι άλλες δύο στην ΑΟΖ της Δανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This