Κρίση στις φυλακές του Ισημερινού: Δύο κρατούμενοι νεκροί στην Εσμεράλδας

Must Read

Συναγερμός σήμανε χθες στις φυλακές του Ισημερινού, όταν δυο τρόφιμοι βρέθηκαν νεκροί, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις σφαγές σε άλλα δύο κέντρα κράτησης με συνολικά 29 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI).

Φύλακας ειδοποίησε πως «δύο νεκροί κρατούμενοι» βρέθηκαν σε πτέρυγα της φυλακής της Εσμεράλδας, πόλης όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, εξήγησε η SNAI σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, πως «φαίνεται» πως τα θύματα υπέστησαν «ασφυξία», κάτι που «θα επιβεβαιωθεί στις εξετάσεις από ιατροδικαστικούς».

Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους, μέλη συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, στις φυλακές στη Λατακούνγκα (νότια) και στο λιμάνι Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 29 νεκρούς και τους 66 τραυματίες. Ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους είναι πέντε αστυνομικοί.

Ασταμάτητες οι συγκρούσεις

Το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού παραμένει βυθισμένο σε σοβαρή κρίση εξαιτίας των συγκρούσεων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Κάπου 400 φυλακισμένοι έχουν σκοτωθεί στις σφαγές μέσα σε κέντρα κράτησης από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο πλεονάζων πληθυσμός κρατουμένων στον Ισημερινό είχε φθάσει να ξεπερνά ακόμη και το 30% την ονομαστική χωρητικότητα των φυλακών, αλλά μειώθηκε (στο 11,3%) έπειτα από προεδρικές χάρες και την εφαρμογή του κανόνα της προσφοράς αδειών σε όσους επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά. Σήμερα οι φυλακισμένοι είναι 32.400 ενώ η ονομαστική χωρητικότητα των κέντρων κράτησης είναι 30.200 θέσεις, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η SNAI.

Μέσα από τα κελιά τους, μέλη συμμοριών ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών κι έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για τον έλεγχό της, εντός κι εκτός των τειχών των φυλακών.

Ο Ισημερινός των σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σε πεδίο μάχης συμμοριών. Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Την ίδια χρονιά, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This