Η NASA θα σώσει τον πλανήτη! Το DART κατάφερε να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδούς

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Γη μας δείχνει να έχει τον τρόπο να αντιμετωπίσει ανάλογο κίνδυνο

Must Read

Απόλυτα επιτυχημένη η αποστολή της NASA να βγάλει εκτός πορείας έναν αστεροειδή, πάνω στον οποίο εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος DART, το οποίο και συγκρούστηκε μαζί του στις στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος ήταν να βγάλει από τη φυσική τροχιά του τον διαστημικό βράχο, κάνοντας πραγματικότητα ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο αποτρέπει την πρόσκρουση αστεροειδούς στην επιφάνεια του πλανήτη μας, σώζοντας την ανθρωπότητα ακόμη και από τον αφανισμό! Από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων που παρουσίασε σήμερα η NASA στη σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων, φαίνεται ότι η «αποστολή αυτοκτονίας» του DART πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο της, καθώς άλλαξε την πορεία του αστεροειδούς μέσω της κινητικής ενέργειας.

«Αυτή η αποστολή δείχνει ότι η NASA προσπαθεί να είναι έτοιμη για οτιδήποτε μας επιφυλάσσει το Σύμπαν», δήλωσε ο διοικητής της υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον. «Πιστεύω ότι η NASA απέδειξε ότι είμαστε σοβαροί ως υπερασπιστές του πλανήτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μειώθηκε η τροχιά του

Το σκάφος της αποστολής DART προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο, τον δορυφόρο ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Διδύμου. Σύμφωνα με τον Μπιλ Νέλσον, από την πρόσκρουση αυτή μειώθηκε η τροχιά του Δίμορφου κατά 32 λεπτά. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. «Όλοι μας έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Τελικά, είναι το μόνο που έχουμε», πρόσθεσε ο Νέλσον.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της πλήρους επίδρασης της πρόσκρουσης του DART με τον αστεροειδή – στόχο του», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA στα κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον. «Καθώς έρχονται νέα δεδομένα κάθε ημέρα, οι αστρονόμοι θα μπορούν να αξιολογούν καλύτερα εάν και πώς μια αποστολή όπως το DART θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, για να βοηθήσει στην προστασία της Γης από μια σύγκρουση με έναν αστεροειδή, αν ανακαλύψουμε ότι κάποιος κατευθύνεται προς το μέρος μας», πρόσθεσε.

«Το DART μας έδωσε μερικά συναρπαστικά δεδομένα, τόσο για τις ιδιότητες των αστεροειδών, όσο και για την αποτελεσματικότητα ενός κινητικού κρουστικού εκκρεμούς ως τεχνολογίας πλανητικής άμυνας», δήλωσε με τη σειρά της η Νάνσι Σάμποτ, επικεφαλής συντονισμού του DART από το APL στο Laurel του Μέριλαντ. «Η ομάδα DART συνεχίζει να εργάζεται σε αυτό το πλούσιο σύνολο δεδομένων, για να κατανοήσει πλήρως αυτό το πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας εκτροπής αστεροειδών», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This