Χτύπημα στην Πολωνία: Με «το μαχαίρι στα δόντια» οι χώρες της Βαλτικής – Στάση αναμονής από NATO και ΗΠΑ

Παγκόσμια αναταραχή από τις αναφορές για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους και πολεμικές κραυγές: «Κάθε ίντσα του εδάφους του NATO πρέπει να υπερασπιστεί!» - Σε αυξημένη ετοιμότητα ο πολωνικός στρατός

Must Read

Οι αναφορές πολωνικών μέσων ενημέρωσης ότι η έκρηξη στο χωριό Przewodow, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία -από την οποία δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν– ενδέχεται να προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους, πυροδότησε ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις ΗΠΑ, αλλά και στο NATO.

Την ίδια στιγμή, η πολωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η πολεμική ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων έχει αυξηθεί και πως σκέφτεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αξιωματούχος του NATO έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας: «Παρακολουθούμε τις αναφορές, τα δημοσιεύματα και τις εκθέσεις των ερευνών και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον σύμμαχό μας, την Πολωνία».




Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές πολωνικών μέσων ενημέρωσης και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε η εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικοί πύραυλοι να έπεσαν σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις εκπροσώπου του Πενταγώνου. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο Πάτρικ Ράιντερ.

Οι πολεμικές κραυγές

Πιο… σκληροπυρηνικοί ήταν οι εκπρόσωποι των χωρών της Βαλτικής. Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε στο Twitter:

«Σχετικά με τα νέα από την Πολωνία απόψε για τουλάχιστον δύο εκρήξεις. Διατηρούμε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας. Η Λιθουανία εκφράζει έντονη αλληλεγγύη με την Πολωνία. Κάθε ίντσα του εδάφους του NATO πρέπει να υπερασπιστεί!»

Ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς σχολίασε: «Η πρώτη μου αντίδραση θα ήταν ότι μετά το χτύπημα των Ρώσων σε πολωνικό έδαφος, το άρθρο 4είναι σε ισχύ, ακριβώς όπως η αεράμυνα του ουκρανικού εναέριου χώρου», ενώ σε άλλη ανάρτησή του επεσήμανε:

«Τα συλλυπητήρια μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σημείωσε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι πολύ ανησυχητικά. Συνεννοούμαστε στενά με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

https://youtu.be/elGY5FqSihw

«Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους» προσθέτει.

Πετάχτηκε και ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του αλλά δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

«Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία», τόνισε ακόμα, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This