Η ελβετική κεντρική τράπεζα και οι μεγαλύτερες απώλειες στην 116χρονη ιστορία της!

Έχασε περίπου 143 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 - Ισοδυναμεί με περίπου το 18% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας!

Must Read

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια στην 116χρονη ιστορία της, καθώς οι αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος έπληξαν την αξία της μετοχής και του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, ανακοίνωσε η τράπεζα σήμερα, επικαλούμενη προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Η SNB έχασε περίπου 132 δισεκατομμύρια φράγκα (143 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου το 18% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας και είναι πέντε φορές υψηλότερη από την προηγούμενη απώλεια ρεκόρ των 23 δισεκατομμυρίων φράγκων (25 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2015.

Σχεδόν ολόκληρη η ζημία, 131 δισεκατομμυρίων φράγκων (142,8 δισεκατομμύρια δολάρια), συνδέθηκε με κατάρρευση θέσεων σε ξένο συνάλλαγμα, έχοντας αγοράσει μετοχές και ομόλογα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ως μέρος μιας εκστρατείας για την αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από μια αύξηση 435,9 εκατομμυρίων δολαρίων στην αξία των αποθεμάτων χρυσού της τράπεζας.

Η αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ελβετικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκε περίπου 17% πέρυσι και ανήλθε συνολικά σε 784 δισεκατομμύρια φράγκα (854,4 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Δεκέμβριο από 945 δισεκατομμύρια φράγκα (1 τρισεκατομμύριο δολάρια) ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η SNB ανέφερε 26 δισεκατομμύρια φράγκα (28,3 δισεκατομμύρια δολάρια) κέρδη.

Η απώλεια του 2022 σημαίνει ότι η SNB δεν θα διανείμει κέρδη σε κεντρικές και περιφερειακές ελβετικές κυβερνήσεις. Θα είναι μόνο η δεύτερη φορά από την ίδρυσή της το 1906 που παραλείπει τη συνήθη πληρωμή της.

Πέρυσι, η ελβετική κεντρική τράπεζα κατέβαλε έξι δισεκατομμύρια φράγκα (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα καντόνια, τα οποία τώρα θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τα σχέδια δαπανών τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This