«Χαστούκι» με το γάντι του Κογκρέσου στην Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Συνεχίζει να κάνει λόγο για υπερπτήσεις σε... αμφισβητούμενες περιοχές!

Must Read

Δημοσιεύθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Μελετών του Κογκρέσου η ετήσια έκθεση που αποτελεί ισχυρό ράπισμα στην Τουρκία και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κάνει αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει προβληματισμός για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το 2022, «εν μέσω στενότερης και μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» και ξεκάθαρα φαίνεται το χάσμα ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επεδίωκε και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο. Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Υπάρχει και αναφορά στις σχέσεις Μπάιντεν-Ερντογάν αναφέροντας: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ».

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ο επεκτατικός ρόλος της Άγκυρας που έχει αναπτύξει δυνάμεις σε Νότιο Καύκασο, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, ενώ τονίζεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Για την τουρκική προκλητικότητα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην ευρύτερη περιοχή αναφέρεται πως «τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This