Ενές Καντέρ: «Αν σκοτωθώ, θα φταίει ο Ερντογάν»

Ο ανεκδιήγητος «σουλτάνος» επικήρυξε για $500.000 τον μπασκετμπολίστα, που απάντησε λέγοντας «θέλει να με σκοτώσει, απορώ γιατί ο Μπάιντεν μιλάει ακόμα με αυτόν τον δικτάτορα»

Must Read

«Αν με σκοτώσουν στο μέλλον, το καθεστώς του Ερντογάν θα είναι υπεύθυνο. Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί ηγέτες σιωπούν και ακόμα προσπαθούν να έχουν διπλωματία με αυτές τις δικτατορίες;»

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Αυτό έγραψε το Σάββατο στο Twitter ο μπασκετμπολίστας του NBA Ενές Καντέρ. Ο λόγος είναι ότι εδώ και τρεις μέρες ο Ερντογάν επικήρυξε επίσημα τον Καντέρ. Το κεφάλι του «τιμολογήθηκε» στα 500.000 δολάρια από τον «σουλτάνο».

Ο Καντέρ χρωστάει την καριέρα του στο ΝΒΑ. Αλλά το όνομά του το έχτισε κυρίως μέσα από έναν μοναχικό αγώνα που δίνει κατά του Ερντογάν. Μπορεί να ξεκίνησε ως επαγγελματίας αθλητής, όμως τώρα εξελίσσεται σε πολιτικό όπλο.

Ο Καντέρ γεννήθηκε στην Ελβετία από Τούρκους γονείς και μεγάλωσε στην Τουρκία, αλλά η ειλικρίνειά του τον έχει καταστήσει πλέον persona non grata για τον Ερντογάν. Ολα ξεκίνησαν το 2013, αλλά εντάθηκαν το 2016, με τις καταγγελίες του κατά του αυταρχικού καθεστώτος.

Ηταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν ο Ερντογάν συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους ως «τρομοκράτες» και υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγόρησε ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Ο Καντέρ, που πήγε σε σχολείο Γκιουλέν στην Τουρκία, είναι φίλος του ιεροκήρυκα κι αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «Χίτλερ του αιώνα μας».

Για τη σχέση του με τον Γκιουλέν και για το γεγονός ότι δεν συνηθίζει να κρατάει το στόμα του κλειστό, ο μπασκετμπολίστας πλήρωσε ακριβό τίμημα: Η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε το διαβατήριό του το 2017 και έχει κατηγορήσει τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του για τρομοκρατία.

Λογοκρισία

Εδώ και χρόνια ο Καντέρ δεν έχει επιστρέψει στην πατρίδα του ούτε έχει μιλήσει με την οικογένειά του. Οι αγώνες του στο NBA λογοκρίνονταν στην Τουρκία και συχνά αναγκάστηκε να μη συμμετάσχει σε διεθνή ταξίδια των ομάδων του λόγω του κινδύνου σύλληψής του όταν βρισκόταν εκτός ΗΠΑ. Εχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του και επιθέσεις.

Η οικογένειά του δεν μπορεί να βγει από την Τουρκία και τα αδέλφια του δεν βρίσκουν δουλειές. Το 2019 ο Ερντογάν ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδοθεί «κόκκινη ειδοποίηση» για τον Καντέρ, πρακτικά μια εντολή στις αστυνομίες των άλλων χωρών να τον συλλάβουν με σκοπό την έκδοσή του στην Τουρκία.

Η καταδίωξή του από την τουρκική κυβέρνηση δεν επηρέασε μόνο την καριέρα του. Τον Αύγουστο του 2016 ο ίδιος ο πατέρας του αναγκάστηκε να γράψει μια επιστολή καταγγέλλοντας τον γιο του: «Με αίσθημα ντροπής ζητώ συγγνώμη από τον πρόεδρό μας και τον τουρκικό λαό που απέκτησα έναν τέτοιο γιο» ανέφερε η χειρόγραφη επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Μεχμέτ Καντέρ. «Σήμερα έχασα αυτούς που για 24 χρόνια αποκαλούσα οικογένειά μου. Ο ίδιος μου ο πατέρας ήθελε να αλλάξω το επώνυμό μου. Η μητέρα που με γέννησε με απέρριψε» ήταν η απάντηση του Καντέρ.

Καταζητούμενος

Αυτή τη στιγμή ο Καντέρ δεν παίζει ούτε στο NBA ούτε σε κάποια άλλη ομάδα. Ο ίδιος δηλώνει ότι το ΝΒΑ τον έβαλε στη μαύρη λίστα λόγω της κριτικής του κατά της Κίνας και πολυεθνικών όπως η Nike, που κατηγορούνται ότι κατασκευάζουν προϊόντα χρησιμοποιώντας εξαναγκαστική εργασία Ουιγούρων. Κατά καιρούς έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να παίξει σε ελληνικές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

Το 2021, όταν ο Καντέρ κατηγόρησε τον Κινέζο πρόεδρο, η Tencent, η κινεζική εταιρία γίγαντας του διαδικτύου που είχε συνάψει σύμβαση για τη μετάδοση αγώνων στο NBA «μπλόκαρε» τους Σέλτικς. Σύμφωνα με τον Καντέρ, ο ίδιος πληρώνει τις συνέπειες επειδή οι διαμαρτυρίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούν τα κέρδη.

Τώρα η Αγκυρα τον έκανε και επίσημα καταζητούμενο. Οχι μόνο βρίσκεται το όνομά του στην τουρκική λίστα με τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες του 2023, αλλά ο Ερντογάν προσφέρει και 10.000.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 500.000 δολάρια, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. «Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη» δήλωσε ο Τούρκος μπασκετμπολίστας που, όπως είπε, στο εξής δεν θα τον κυνηγούν μόνο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αλλά πρακτικά οι πάντες γιατί θα «θέλουν τα λεφτά».

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Καντέρ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» και «αηδιαστικά» όσα έλεγε ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας με αφορμή το Προσφυγικό κι έναν μήνα μετά ζήτησε και συνάντησε στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη. «Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και πραγματικά εκτιμούμε την υποστήριξή σας, γιατί δυστυχώς η πολιτική του Ερντογάν είναι πολύ σκληρή στη χώρα μας» δήλωσε ο Καντέρ.

Το 2021, όταν πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, ο Καντέρ άλλαξε το όνομά του σε Ενές Καντέρ-Freedom (Ελευθερία). «Ανησυχώ για την επικήρυξη, αλλά εγώ έχω 24ωρη φύλαξη» είπε αυτές τις μέρες. «Μιλάω ανοιχτά κατά του Ερντογάν επειδή υπάρχουν τόσοι ακόμα σε αυτή τη λίστα που δεν είναι γνωστοί. Είναι πολύ πιο εύκολοι στόχοι κι είναι μόνοι εκεί έξω».

Οσο για την καριέρα του; «Δεν θέλω να συνταξιοδοτηθώ σε ηλικία 30 ετών. Ομως υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από το μπάσκετ», είπε…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1992 στη Ζυρίχη από γονείς Τούρκους και ζει στην Ουάσινγκτον. Μεγάλωσε στην Τουρκία, φοιτώντας σε δημοτικό σχολείο του κινήματος Γκιουλέν, έζησε στην Αγκυρα και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει μπάσκετ ως έφηβος στη Φενερμπαχτσέ. Στα 17 του ταξίδεψε στις ΗΠΑ και το 2011 επιλέχθηκε ντραφτ από τη Γιούτα Τζαζ στο ΝΒΑ. Μέχρι το 2022 αγωνίστηκε σε ομάδες όπως οι Νιου Γιορκ Νικς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και Μπόστον Σέλτικς. Το 2013 άσκησε για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον Ερντογάν, ενώ το 2019 η Τουρκία υπέβαλε αίτημα έκδοσής του. Η κριτική του κατά της Κίνας τον οδήγησε εκτός ΝΒΑ, όπως δήλωσε ο ίδιος. Το 2018 οργάνωσε έρανο για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ το 2021 έγινε Αμερικανός πολίτης και άλλαξε το όνομά του σε Enes Kanter Freedom.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This