Μπαχτσελί: «Ξεφτίλα» το κλείσιμο των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη – Με κυρώσεις απειλούν την Τουρκία οι ΗΠΑ

«Οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες (που συνεργάζονται με ρωσικές οντότητες) θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο κυρώσεων και πιθανή απώλεια πρόσβασης στις αγορές της G7» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών

Must Read

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών που αποφάσισαν να κλείσουν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη, καταφέρθηκε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνοντας λόγο για «ψυχολογική επιχείρηση» των εν λόγω χωρών κατά της Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε. κάνουν ψυχολογική επιχείρηση εναντίον της Τουρκίας. Οι 9 χώρες, που ανάμεσα τους είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αγγλία, έκλεισαν τα προξενεία τους. Αυτό είναι ξεφτίλα. Οι ΗΠΑ στην υπόθεση αυτή έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, κινητοποιώντας τις μαριονέτες τους. Απο εδώ και πέρα οπουδήποτε συμβεί κάποια τρομοκρατική επίθεση είναι φανερό ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, όπως και τα όργανά τους στη συμμαχία ταπείνωσης (αντιπολίτευση) και είναι αδύνατο πια να κρυφτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος στην Τουρκία.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο αμερικανικό πλοίο που κατέπλευσε στον Βόσπορο, σχολίασε πως «οι ΗΠΑ που έκλεισαν το προξενείο τους με τον ισχυρισμό τρομοκρατικής απειλής και οδήγησαν στο κλείσιμο των άλλων προξενείων, σε πλοίο τους που αγκυροβόλησε στον Βόσπορο, ύψωσαν δυσανάλογα μεγάλη σημαία. Αυτό είναι ασέβεια. Eίναι αγένεια και παράνομο να υψώνουν μια τεράστια μεγάλη σημαία των ΗΠΑ και δίπλα να υπάρχει μια μικρή (τούρκικη) σημαία. Τώρα υψώστε τις σημαίες σας και να τις κουνήσετε στις ΗΠΑ».




Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις, για τις οικονομικές συναλλαγές της με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, σε περίπτωση που συνεχίσει τις οικονομικές συναλλαγές της με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών Brian E. Nelson συναντήθηκε με την Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας για να συζητήσει την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, συνεργάζεται τακτικά με τον ιδιωτικό τομέα, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ερωτήσεων και ανησυχιών σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, στην συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Φυσικά αναγνωρίζουμε την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και το εμπόριο γεωργικών αγαθών και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη άνοδος το περασμένο έτος στις μη τουρκικές εξαγωγές ή στις επανεξαγωγές στη Ρωσία καθιστά τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο σε κινδύνους φήμης και κυρώσεων. Αυτό οδηγείται από τη Μόσχα.

Η Μόσχα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι δεν είναι διαφανείς, για να εκμεταλλευτεί άλλες δικαιοδοσίες και να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κυρώσεις.

Η ρωσική κυβέρνηση, οι κρατικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τείνουν να συμμετέχουν σε παραπλανητικές συναλλαγές για να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές τράπεζες έχουν προωθήσει παραπλανητικές πρακτικές πληρωμών και έχουν εκτελέσει πληρωμές που αποκρύπτουν πληροφορίες.

Σε συνεργασία με ρωσικές οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις, οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο κυρώσεων και πιθανή απώλεια πρόσβασης στις αγορές της G7.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις, για να αποφύγουν συναλλαγές που σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό στρατιωτικό – βιομηχανικό συγκρότημα.

Επιπλέον, Ρώσοι ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να αγοράζουν ακίνητα, να ελλιμενίζουν γιοτ, να διευθύνουν επιχειρήσεις και να λαμβάνουν υπηρεσίες για την περιουσία τους στην Τουρκία.

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων κυρώσεων, σας ενθαρρύνω όλους ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεξάγετε ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια στις συναλλαγές με ρωσικές οντότητες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εκμετάλλευση.»




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This