Εικόνες βγαλμένες από την κόλαση μετά τον σεισμό σε Τουρκία – Συρία! Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Κατέρρευσαν 2.800 κτήρια - Άνθρωποι εκλιπαρούν για βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια - Η βοήθεια που στέλνει η χώρα μας

Must Read

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες από ΤουρκίαΣυρία που κάνουν τον γύρο του κόσμου μετά από το καταστροφικό «χτύπημα» των 7,8 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ είχαν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, ακόμα ένας της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ προκάλεσε τον απόλυτο τρόμο και νέες καταστροφές.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφηκε στην Τουρκία μετά από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999 με 17.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον σεισμό, ο οποίος αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ, φτάνουν τους 1.600 σε Τουρκία και Συρία. Εκτιμήσεις των ειδικών ωστόσο αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι νεκροί να φτάσουν τους 10.000.

https://twitter.com/journoturk/status/1622492657883795457

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

«Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

Tην ίδια ώρα, ανατριχίλα προκαλούν τα βίντεο που έρχονται στο φως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν εγκλωβισμένους να ζητούν βοήθεια μέσα από τα συντρίμμια!

https://twitter.com/noriraq41/status/1622525503528701952

https://twitter.com/Caucasuswar/status/1622470825780690947?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1622470825780690947%7Ctwgr%5Ee2e415d141626a7b2b66e463f8865472ad1cab90%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1336710%2Fseismos-stin-tourkia-eglovismeni-gunaika-travaei-video-kato-apo-ta-ereipia-video%2F

Την ίδια ώρα εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media είναι αποκαρδιωτικές. Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε αεροφωτογραφίες που δείχνουν ότι  επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία έχει ισοποδεθοθεί μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Η Ελλάδα στέλνει πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, διασώστες και τον Ευθύμιο Λέκκα σε Τουρκία-Συρία

Βοήθεια σε Τουρκία και Συρία στέλνει η χώρα μας, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που στοίχησε τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους μέχρι στιγμής, την ώρα που είναι άγνωστος μέχρι στιγμής ο αριθμός εκείνων παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.383.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια: «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα μας αναμένεται να στείλει ομάδα της 1η ΕΜΑΚ με 21 πυροσβέστες και δύο σκύλους διάσωσης, όπως επίσης και διασωστικό όχημα. Ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνοδεύσει την ομάδα. Επιπλέον, θα συνδράμουν πέντε γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, την αποστολή θα συνοδεύσει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία αναφέρει:

«Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας».




Βοήθεια σε Τουρκία-Συρία αναμένεται να στείλουν και η Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία και Γαλλία.

Μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία-Συρία, η EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αναμένεται να αναπτυχθούν και άλλες ομάδες διάσωσης που θα συνδράμουν. 



Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή βοήθειας στην Συρία μοιάζει κατά κάποιον τρόπο ειρωνική, την ώρα που η ΕΕ παράτεινε τις απάνθρωπες κυρώσεις για άλλον έναν χρόνο.

Δείτε επίσης:

Μετασεισμοί «μαμούθ» χτυπούν την Τουρκία: Νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This