Ο ΟΗΕ βλέπει θετικά το κινέζικο σχέδιο: Είναι «μια σημαντική συνεισφορά» για ειρήνη στην Ουκρανία

«Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού

Must Read

Από μόνη της η έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ήταν «αρκετή» για τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει το ειρηνευτικό σχέδιο που δημοσίευσε σήμερα η Κίνα για τον πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ως μια «σημαντική συμβολή» στην επίλυσή του ρωσοουκρανικού ζητήματος.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας τη «συλλογική ευθύνη» για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης», όπως ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού.

Με επίκεντρο το διάλογο, την απόρριψη χρήσης πυρηνικών όπλων και τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, η Κίνα παρουσίασε σήμερα το πρωί ένα έγγραφο με 12 σημεία για την προώθηση ενός σχεδίου αποκατάστασης της ειρήνης στην Ουκρανία. Οι προτάσεις αυτές που παρουσίασε η Κίνα ως μία χώρα που έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, μη παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στις δύο εμπλεκόμενες χώρες, ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, των οποίων οι σχέσεις με την Κίνα κατά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι σε ένταση, αμφισβητούν την ουδετερότητα του Πεκίνου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την Εσθονία, πως «η Κίνα είναι αναξιόπιστη σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία». Υπενθυμίζεται δε, ότι η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε ότι η Κίνα εξέταζε την πιθανότητα να αποστείλει όπλα στη Ρωσία, γεγονός που το Πεκίνο διέψευσε κατηγορηματικά.




Σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα

«Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κίνα, εξακολουθώντας, πάντως, να αρνείται να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει άδικο στη σύγκρουση με την Ουκρανία, η οποία ξέσπασε μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αντέδρασε, εκτιμώντας σε δηλώσεις του στο CNNi πως το κείμενο «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο σημείο», διότι «ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αύριο, αν η Ρωσία σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απομάκρυνε τις δυνάμεις της».

Το Πεκίνο καλεί, επίσης, τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση». «Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.
Καμία χρήση πυρηνικών όπλων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα βασικά στοιχεία του σχεδίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Κίνα αντιτίθεται και σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, επισημαίνοντας πως «πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση». «Είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», σημειώνεται στο σχέδιο, ενώ προστίθεται πως οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτίρια των πολιτικών υποδομών».




Εγκατάλειψη της «νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου»

Πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει, επίσης, το Πεκίνο, ένα επιχείρημα που συχνά επαναλαμβάνει. Εξάλλου, σε μια κεκαλυμμένη κριτική προς το ΝΑΤΟ, το κείμενο αναφέρει ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η Κίνα επέκρινε, επίσης, τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, μόνο να δημιουργήσουν νέα».

Επιπλέον, στο εν λόγω ντοκουμέντο ζητείται η προστασία της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητας στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This