Σκάνδαλο μεγατόνων στην Τουρκία, Vol2: Μπίζνα της Ερυθράς Ημισελήνου και με είδη που της είχαν δωρίσει!

Το ίδρυμα που μετατράπηκε σε επιχείρηση

Must Read

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος (Kızılay), κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την πώληση σκηνών σε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, αντί για τη δωρεά τους στα θύματα του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, πούλησε επίσης μεταχειρισμένα είδη που της είχαν δωρήσει.

Και αυτή την αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος Murat Ağırel, ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα Cumhuriyet ότι η Kızılay πούλησε ένα εκατομμύριο μεταχειρισμένα προϊόντα το 2019 και επιπλέον 759.000 το 2020 σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει ειδικά κουτιά σε όλες τις τουρκικές πόλεις για να συλλέγει δωρεές με τη μορφή μεταχειρισμένων ρούχων, παιχνιδιών και άλλων αγαθών, για να τα διανείμει ως βοήθεια. Τα επαρχιακά παραρτήματα τρέχουν επίσης τακτικές εκστρατείες δωρεών για τη συλλογή τέτοιων προϊόντων.

Ο Ağırel τόνισε στις 25 Φεβρουαρίου ότι η οργάνωση πούλησε σκηνές στην οργάνωση κοινωνικής βοήθειας AHBAP για 46 εκατομμύρια λίρες (2,4 εκατομμύρια δολάρια), την 3η ημέρα των φονικών σεισμών που συγκλόνισαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, ανέφερε ότι η AHBAP δεν είναι η μόνη ένωση που αγόρασε σκηνές.

Ο Ağırel ανέφερε ότι «η Ένωση Τούρκων Φαρμακοποιών (TEB) αγόρασε πέντε σκηνές για 800.000 τουρκικές λίρες. Δημόσιο ίδρυμα που θα διανέμει δωρεάν φάρμακα σε άτομα που έχουν ανάγκη στην περιοχή αγοράζει σκηνές από την Ερυθρά Ημισέληνο έναντι 160.000 λιρών η καθεμία. Επίσης, η γαλλική εταιρεία ελαστικών Michelin και η OPET αγόρασαν σκηνές για ενίσχυση προς 19.000 λίρες η καθεμία. Η πολυεθνική Arçelik αγόρασε 100 σκηνές και πλήρωσε 2.242.000 λίρες».

Επιπλέον, ο ιδρυτής του AHBAP, διάσημος ροκ τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ, είπε ότι η τουρκική Ερυθρά ημισέληνος δεν πούλησε μόνο σκηνές, αλλά και τρόφιμα για να διανεμηθούν στους σεισμόπληκτους.

«Σύμφωνα με την έκθεση δραστηριότητας της Ερυθράς Ημισελήνου για το 2021, πούλησε 1.000.000 μεταχειρισμένα αντικείμενα το 2019 και 759.000 περισσότερα το 2020. Η Kızılay [διοικείται] από έναν γενικό διευθυντή που λαμβάνει μηνιαίο μισθό 98.000 τουρκικές λίρες (5.188 δολάρια) … και γενικούς διευθυντές οι οποίοι πληρώνονται 76.000 TL [4.024 $]», είπε ο Ağırel.

Μετά από σκληρή κριτική από πολιτικούς, διασημότητες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ, έκανε μια δήλωση κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο CNN Türk και είπε ότι δεν γνώριζε για την πώληση στο AHBAP εκ των προτέρων και «άσκησε κριτική» στους «φίλους» του στη φιλανθρωπική οργάνωση μόλις το έμαθε.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο ακροδεξιός σύμμαχός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημοσίευσαν χθες μια φωτογραφία στον Τύπο με τον Κινίκ κατά την επίσκεψή τους στο Adiyaman, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η φωτογραφία έδειξε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να στηρίζει τον Κινίκ, παρά τις εκκλήσεις για παραίτησή του λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Gürsel Tekin, είπε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που υποβλήθηκε τον Ιούλιο ότι η Ερυθρά Ημισέληνος ενεργούσε σαν κερδοσκοπική εταιρεία με τις 11 θυγατρικές της, τους 11 γενικούς διευθυντές, διευθύνοντα σύμβουλο και μια μεγάλη ομάδα πολιτικών πιστών.

Είπε επίσης ότι η εμπιστοσύνη στον θεσμό έχει φτάσει στον πάτο, επειδή λειτουργεί σαν προέκταση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This