Ιράν: Μυστήριο με την «επιδημία» δηλητηρίασης μαθητριών σε σχολικά συγκροτήματα

Δεκάδες κορίτσια διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα δηλητηρίασης από τοξικό αέριο

Must Read

Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνουν οι δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολικά συγκροτήματα του Ιράν, καθώς μόνο σήμερα Σάββατο καταγράφηκαν νέα τέτοια περιστατικά σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Mehr, δεκάδες κορίτσια διακομίστηκαν στα νοσοκομεία των επαρχιών Χαμεντάν (στα δυτικά), Ζανάν και δυτικό Αζερμπαϊτζάν (στα βορειοδυτικά), Φαρς (στα νότια) και Αλμπόρζ (στα βόρεια), με το μυστήριο να παραμένει άλυτο, προκαλώντας οργή στους πολίτες της μεσανατολικής χώρας. Η γενική κατάσταση της υγείας των μαθητριών αυτών, που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, ιλίγγους ή πονοκεφάλους, δεν θεωρείται σοβαρή, όπως σημειώνουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκατοντάδες είναι τα περιστατικά δηλητηρίασης από αέριο σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα που έχουν αναφερθεί τους τρεις τελευταίους μήνες, κυρίως στην ιερή πόλη Κομ. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα συμπτώματα επιμένουν για καιρό, με τη μυστηριώδη αυτή υπόθεση να έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις των γονέων των μαθητριών, που ανησυχούν για τα παιδιά τους και ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν δράση.

«Συνωμοσία του εχθρού»

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε την Παρασκευή από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να εργαστούν για «να αποτύχει η συνωμοσία του εχθρού που θέλει να προκαλέσει φόβο και απόγνωση στον πληθυσμό». Δεν διευκρίνισε, βέβαια, ποιος είναι αυτός ο «εχθρός».

Οι αρχές επέκριναν ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας την έκκληση που έκανε την Παρασκευή το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να αποσαφηνιστούν «όλες οι περιπτώσεις» δηλητηρίασης σε αυτή τη «σοκαριστική υπόθεση». Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε επίσης να διεξαχθεί «διαφανής έρευνα» και τα συμπεράσματά της να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της δηλητηρίασης, αλλά μέχρι στιγμής καμία σύλληψη δεν έχει ανακοινωθεί. Αξίζει να σημειωθεί, πως την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας είχε πει πως «ορισμένα πρόσωπα» επιδιώκουν, με τις ενέργειες αυτές, «να κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων». Εκδοχή, η οποία, πάντως, δεν επαναλήφθηκε από άλλους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This